Vi tror på kärnkraften
Förtroende för kärnkraften. Vi vill ha kärnkraften kvar. Det är slutsatsen av den opinionsundersökning som Ekot låtit göra. Sifo har utfört undersökningen och resultatet är som sagt entydigt - och samstämmigt med resultatet när samma frågor ställdes för knappt ett år sedan.
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Av denna undersökning kan man dra flera slutsatser. Den ena är att svenska folket har förtroende för kärnkraftsindustrin, trots den senaste tidens säkerhetsdiskussioner. Att säkerheten måste prioriteras och att diskussioner kring den är viktiga är självklart, men det extremt uppskruvade tonläget hos vissa debattörer har alltså inte påverkat folkopinionen.
Att vi tror på kärnkraften innebär inte att vi är naiva eller okunniga, som somliga försöker hävda. Tvärtom har vi svenskar stora kunskaper, större än i många andra kärnkraftsländer..
Och vi är realister. Vi inser att det faktiskt inte finns några fungerande alternativ till den svenska kärnkraften, som i dag står för ungefär hälften av energiproduktionen. Det finns en kraftfull opinion mot utbyggnad av vattenkraften - vår andra stora energikälla. Den av många omhuldade och kraftigt subventionerade vindkraften kan aldrig bli annat än en energikälla på marginalen. Vi vill av miljöskäl inte öka förbränningen av fossila bränslen, som kol och olja. Biobränslen och andra förnyelsebara energikällor är intressanta alternativ för framtiden, men ännu alldeles för outvecklade. Vi vill heller inte behöva importera rysk kärnkraft, ofta producerad under allt annat än säkra förhållanden.
Det är bra att vi har förtroende för kärnkraften. Vi kommer att behöva den länge än.