Visst är det gott med husmanskost? Säg biff med lök och bruna bönor med fläsk så vattnas det i munnen på många svenskar. Hittills har råvarorna till stor del producerats i Sverige, men nya regler gör att såväl löken som de bruna bönorna riskerar att bli importvara. Det är nämligen svårt att odla dessa växter utan att använda växtskyddsmedel och de medel som har använts hittills har EU beslutat att fasa ut.
Svenska kemikalieinspektionen går nu i täten och förbjuder medlen redan från odlingssäsongen 2011. Samtidigt som de är fortsatt godkända i de flesta europeiska länder, däribland Danmark och Tyskland, i ytterligare minst två år.
Odlarna själva arbetar sedan länge för att hitta alternativa lösningar. Men trots flera år av försök har man inte kunnat finna vare sig nya effektiva växtskyddsmedel eller mekaniska metoder som fungerar.
Självklart ska stor försiktighet alltid råda vid användning och prövning av växtskyddsmedel. Problemet är att vi i Sverige nu ikläder oss rollen som "Bror Duktig" och går före andra länder då vi förbjuder de medel som idag behövs för odling av bland annat lök och bruna bönor.
Vid första anblick kanske någon tycker att det verkar sunt. Men följden blir ju att vi slår krokben för svenskt jordbruk och exporterar eventuell miljöpåverkan. Konkurrenskraften för våra odlare minskar och därmed riskerar vi att tappa produktion inom landet. Samtidigt hänvisar vi konsumenterna till att köpa importerad lök och bruna bönor, som då har producerats med hjälp av samma medel som är förbjudna i Sverige. Det är paradoxalt. Vilken miljönytta vi då har uppnått, eller om konsumenterna erbjuds säkrare råvaror kan sannerligen diskuteras.
Vi anser att Sverige absolut ska vara pådrivande i processer som vi vill förändra. Men när det gäller att genomföra beslut som detta måste vi lära oss att gå i takt med övriga länder i EU. Det har vi lagt som förslag till Riksdagen. Det är sunt bondförnuft.