Vi vill vara med i valutaunionen helhjärtat
Eurosamarbetet. Företagarnas Johnny Rönnfjord argumenterar för att Sverige bör vara med i den europeiska valutaunionen.Foto: BERND KAMMERER/Scanpix
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det skäl som gör att vi nu brinner extra mycket för eurofrågan är att det har kommit nya data som visar att vi tappat avsevärt i handel genom att stå utanför.
För inte så länge sen kom en avgörande ny rapport "Euron och utrikeshandeln: Hur mycket handel förlorar Sverige årligen?" - från forskarna Harry Flam från Stockholms universitet och Håkan Nordström från Kommerskollegium.
De har i sin studie kommit fram till att den europeiska valutaunionen kraftigt har stimulerat handeln mellan euroländerna. Handeln mellan dem och de länder som står utanför har också ökat, men bara med hälften så mycket som handeln inom eurozonen.
Sverige utrikeshandel har inte ökat lika mycket, vilket beror på utanförskapet, menar Flam och Nordström. Om Sverige hade deltagit i valutaunionen skulle vår handel med euroländerna ha varit 13-14 procent större för åren 2002-2005 jämfört med genomsnittet för 1995-1998.
Dessutom skulle Sveriges handel med länder utanför euroområdet ha varit 12-13 procent större. Detta motsvarar totalt ungefär 122 miljarder kronor i utebliven export och 112 miljarder i utebliven import av varor. Inga småsummor direkt.
I korthet kan man säga att Sverige skulle ha mått ännu bättre om vi hade röstat ja i folkomröstningen för fyra år sedan. Nu går vår ekonomi bra ändå och många har jobb, vilket kan få en del att tänka att vi klarar oss på egen hand och att vi inte behöver ha någon euro. Men att budgeten går ihop med råge i högkonjunktur är självklart.
Frågan är hur företagen mår på lång sikt, när konjunkturen dalar. Då kommer de verkliga prövningarna.
Folkpartiet har nyligen lyft EMU-frågan, men att de har vaknat räcker inte. Dessutom kan partiets tal om folkomröstning bli ett hinder. Vi riskerar att fastna i en diskussion om hur vi ska gå med, snarare än varför.
Sveriges småföretagare struntar i om vi ordnar folkomröstning eller inte. Vi vill att politikerna genast börjar undersöka vad Sverige kan vinna på att gå med. Vi tror att svenska folket har allra mest att vinna på att Sverige är innanför i stället för utanför.
I regeringsförklaringen från i höstas meddelade statsministern: "Sverige ska tydligt och klart tillhöra kärnan i det europeiska samarbetet. Regeringen vill verka för en europeisk union som är öppen, effektiv och dynamisk." Då detta är regeringens önskan undrar vi varför inte euron finns med på dagordningen.
Om Sveriges småföretag är konkurrenskraftiga och friska kan de bidra till en långsiktigt hållbar tillväxt. De kan skapa arbetstillfällen och generera skatteintäkter.
Vi tycker att det är kortsiktigt av regeringen att strunta i småföretagarnas önskemål. Vi tror att hela landet har mycket att vinna på euron och hoppas att regeringen ser att euron är nödvändig för att Sveriges småföretagare ska stå sig i den internationella konkurrensen.
DEBATT
Johnny Rönnfjord, Oskarshamn, är regionchef i organisationen Företagarna.