Viktigt förstärka försvaret

Västervik2014-12-23 05:03
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svensk territorium kränks av ryskt stridsflyg. Bombplan och jaktplan övar anfall mot mål i Sverige upprepade gånger. Försvarsmakten bekräftar att Sveriges territorium kränkts av främmande makt genom undervattensverksamhet djupt inne på svenskt vatten. I Ukraina pågår strider som skapar oro, inte minst bland de baltiska länderna. Allt detta sammantaget ger en mycket oroväckande bild av det säkerhetspolitiska läget för Sveriges del.

Försvarsmaktens största problem just nu är bristen på soldater och sjömän. Det saknas åtskilliga tusen för att kunna fylla upp de förband som idag finns på pappret. Framförallt rör det den kategori gruppbefäl, soldater och sjömän som är tidvis tjänstgörande. Den 1 januari 2014 var det 2066 anställda i denna kategori, målbilden om 9900 bedöms uppnås någon gång i mitten av 2020-talet.

En stor del av personalen i arméns förband har heller aldrig kallats in till repetitionsövningar vilket lett till att deras kunskaper blivit inaktuella. Ett ytterligare problem är att Försvarsmakten, i brist på förband, inte kunnat genomföra större övningar för att samöva olika funktioner. Detta har i sin tur urholkat befälskårens kompetens att leda komplexa och mer omfattande militäras operationer.

För att möta denna personal- och kompetensbrist föreslog vi kristdemokrater redan i våras att Försvarsmakten ska kunna kalla in krigsplacerad värnpliktig personal till repetitionsövningar. Nu har regeringen äntligen lyssnat på oss och förslaget blir nu verklighet.

På längre sikt måste även det säkerhetspolitiska samarbetet ses över. Regeringen måste släppa sin beröringsskräck med NATO-medlemskap och ta till sig Kristdemokraternas förslag om en förutsättningslös utredning av ett Natomedlemskaps för- och nackdelar. Även den strategiska militära närvaron behöver stärkas ytterligare. Inte minst gäller detta Gotland. Den akuta säkerhetspolitiska situationen med kränkningar, upprustning och direkta krigshandlingar i vårt närområde kräver en bred försvarspolitisk diskussion utan skygglappar och låsningar. Det är hög tid för en sådan.

Läs mer om