Vindkraften ska inte utvecklas - den ska avvecklas
"Fastigheter i närheten av byggda vindkraftverk blir i det närmaste osäljbara", skriver Jonny Fagerström (Stockholmsinitiativet) i debattartikeln.
Vindkraftsdebatten fortsätter.Foto: Scanpix
Foto: Michael Darden
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
O2:s försök att lansera sig på börsen nyligen slutade därför i fiasko, finansiärer och allmänhet lyste med sin frånvaro. Spåren förskräcker! Skulle framtidens kunskap eller landets ekonomi tvinga politikerna att ompröva systemet med elcertifikat hamnar många olönsamma vindkraftbolag i knät på bankerna redan innan vindkraftverken är skrotfärdiga. Detta har hänt i Spanien när man beslutade att sänka bidragsgraden till förnyelsebar energi med 30 procent med en kollaps som följd.Man påstår också att vindkraften är billigare att producera än kärnkraften. Det är helt felaktigt. Enligt Kungl Vetenskapsakademien och andra forskningsinstitut som arbetar med frågan är ny vindkraft ungefär dubbelt så dyr att bygga som ny kärnkraft. Enligt Elforsks rapport: "El från nya anläggningar", framgår det också tydligt att det endast är de omfattande subventionerna som gör att vindkraften kan konkurrera med kärnkraft. Vattenfalls årsredovisning visar också att vindkraften är dubbelt så dyr att nyproducera som kärnkraft.Myterna som sprids av vindkraftsindustrin och klimatlobbyn är omfattande. Vindkraftverk bidrar på intet sätt till minskade koldioxidutsläpp. Svensk elproduktion är till 97 procent redan koldioxidfri. Ska Kalmar klättra i vindkraftsligan frågar skribenterna retoriskt? Svaret är nej. Sverige har inte råd med mer vindkraft.
Debatt
Jonny Fagerström, Stockholmsinitiativet. Inlägget är en replik till Johan Ihrfeldt och Linda Magnusson (Vindbolaget O2) i Västerviks-Tidningen den 4 maj. Stockholmsinitiativet är en ideell förening med ambition att verka för en granskning av grunden för klimatpolitiken och dess konsekvenser på ekonomi och miljö.