Vindkraften ska inte utvecklas - den ska avvecklas

"Fastigheter i närheten av byggda vindkraftverk blir i det närmaste osäljbara", skriver Jonny Fagerström (Stockholmsinitiativet) i debattartikeln.

Vindkraftsdebatten fortsätter.Foto: Scanpix

Vindkraftsdebatten fortsätter.Foto: Scanpix

Foto: Michael Darden

Västervik2010-05-12 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Att vindkraften nu på allvar börjat debatteras i svenska media är ingen slump. Storskalig vindkraft breder ut sig över svensk landsbygd och i våra kustområden. För människor i städerna är dagens vindkraft sannolikt bara ett pittoreskt inslag ute på landsbygden, för människorna utanför städerna börjar dock de storskaliga vindkraftsetableringarna bli ett stort miljöproblem.Nästan alla svenskar utanför städerna är i dagsläget hotade av storskalig vindkraft. Dit vindkraftsexploatörerna ännu inte nått, dit är de på väg. De för ödeläggelse med sig där de drar fram. Skogen avverkas för att dra fram långtradarvägar och ledningar. Buller och skuggor från verken påverkar människor och djur. Möjligheter att vistas ute i naturen kring vindkraftverken begränsas av riskområden för is och fallande föremål. Värden på närliggande fastigheter faller kraftigt redan när vindkraftsplanerna ligger på ritbordet i kommunerna.Fastigheter i närheten av byggda vindkraftverk blir i det närmaste osäljbara.Vindkraften är en dyr och ineffektiv kraftkälla som måste subventioneras med halva elpriset, cirka 35 öre/kwh, för att överhuvudtaget gå runt ekonomiskt. Även denna nivå innebär en underfinansiering med cirka 10 procent enligt vindkraftsindustrin själva.Skribenterna propagerar trots detta för en utbyggnad av vindkraften från dagens cirka 2 TWh till 30 TWh, en utbyggnad som kommer att kosta samhället över 300 miljarder kronor i subventioner. Pengar som måste tas ut av elkunderna via elräkningen. Det är naturligtvis inte konstigt att vindkraftsindustrin vill åt alla dessa statliga subventioner. Vindkraftsindustrin är en gigantisk finansbubbla som helt bärs upp av politiska beslut. Utan subventioner - ingen vindkraft.
O2:s försök att lansera sig på börsen nyligen slutade därför i fiasko, finansiärer och allmänhet lyste med sin frånvaro. Spåren förskräcker! Skulle framtidens kunskap eller landets ekonomi tvinga politikerna att ompröva systemet med elcertifikat hamnar många olönsamma vindkraftbolag i knät på bankerna redan innan vindkraftverken är skrotfärdiga. Detta har hänt i Spanien när man beslutade att sänka bidragsgraden till förnyelsebar energi med 30 procent med en kollaps som följd.Man påstår också att vindkraften är billigare att producera än kärnkraften. Det är helt felaktigt. Enligt Kungl Vetenskapsakademien och andra forskningsinstitut som arbetar med frågan är ny vindkraft ungefär dubbelt så dyr att bygga som ny kärnkraft. Enligt Elforsks rapport: "El från nya anläggningar", framgår det också tydligt att det endast är de omfattande subventionerna som gör att vindkraften kan konkurrera med kärnkraft. Vattenfalls årsredovisning visar också att vindkraften är dubbelt så dyr att nyproducera som kärnkraft.Myterna som sprids av vindkraftsindustrin och klimatlobbyn är omfattande. Vindkraftverk bidrar på intet sätt till minskade koldioxidutsläpp. Svensk elproduktion är till 97 procent redan koldioxidfri. Ska Kalmar klättra i vindkraftsligan frågar skribenterna retoriskt? Svaret är nej. Sverige har inte råd med mer vindkraft.
Debatt
Jonny Fagerström, Stockholmsinitiativet. Inlägget är en replik till Johan Ihrfeldt och Linda Magnusson (Vindbolaget O2) i Västerviks-Tidningen den 4 maj. Stockholmsinitiativet är en ideell förening med ambition att verka för en granskning av grunden för klimatpolitiken och dess konsekvenser på ekonomi och miljö.
Läs mer om