Visa solidaritet med kvinnorna!
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Men internationella kvinnodagen handlar också om solidaritet med kvinnor i de fattiga länderna, kvinnor som lever i en mycket utsatt och ofta brutal verklighet. FN-organet World Food Program (WFP), Världslivsmedelsprogrammet, har fokuserat på de mest grundläggande behoven tillgången till mat och kvinnornas centrala roll.
Erfarenheten visar att om kvinnor får samma tillgång till resurser som män så ökar produktiviteten inom jordbruket samtidigt som kvinnornas ställning stärks och familjens levnadsstandard förbättras. Att ge kvinnor mer makt och inflytande leder därmed också till att matförsörjningen påtagligt förbättras.
I riksdagen arbetar jag aktivt inom AWEPA, de västeuropeiska och afrikanska parlamentens samverkansgrupp för demokrati och utveckling i södra Afrika. Vi har satt bekämpningen av hiv/aids högt på vår agenda. I våra möten med parlamentariker från södra Afrika har bilderna av hur sjukdomen slår mot hela nationer blivit tydliga.
Hårdast slår sjukdomen mot kvinnorna i södra Afrika. Unga flickor som utnyttjas sexuellt hör till dem som oftast smittas för att sedan sprida sjukdomen till sina unga partners och blivande barn. Det är också kvinnorna som får ta huvudansvaret för många av de sjuka. Bristen på sjukvårdsresurser gör att de svårt sjuka får vårdas av kvinnorna i hemmen.
Vi har en viktig uppgift att stärka kvinnornas ställning i Afrika. Kvinnornas utveckling och delaktighet på arbetsmarknaden begränsas av deras tunga ansvar för vården av aids-sjuka.
Vi ska målmedvetet fortsätta att stärka kvinnors ställning i Sverige i arbetslivet, i familjen, i politiken och i företagens styrelser. Det kräver solidaritet. Den solidariteten måste vi också visa i praktisk handling med kvinnor i utvecklingsländerna.
DEBATT
Agneta Ringman, Öland, är riksdagsledamot för socialdemokraterna.
Agneta Ringman, Öland, är riksdagsledamot för socialdemokraterna.