Ytterligare ett misslyckande

Flopp. Satsningen på arbetslösa akademiker blev en floppFoto Claus Gertsen /SCANPIX

Flopp. Satsningen på arbetslösa akademiker blev en floppFoto Claus Gertsen /SCANPIX

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2006-08-02 00:14
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Så kan vi läsa om ytterligare ett misslyckande för regeringens politik mot arbetslösheten. Den här gången handlar det om satsningen på arbetslösa akademiker som med pompa och ståt aviserades i det sysselsättningspaket regeringen presenterade förra året.
Där avsattes över en halv miljard kronor för att hjälpa arbetslösa akademiker tillbaka in på arbetsmarknaden. Tanken var att Ams skulle samarbeta med bemanningsföretagen, men det samarbetet fungerade inte alls. På sju månader har projektet lett till att 6 arbetslösa akademiker fått arbete - det blir en kostnad på ungefär 85 miljoner kronor per jobb.

Misslyckandet med akademikerjobben visar åter på var problemen med den svenska sysselsättningspolitiken finns. Det första är Ams. Ams är en myndighet - en mycket stor och dyr sådan - som samtidigt ska förmedla arbeten. Myndigheten styrs av pålitliga socialdemokrater - nuvarande generaldirektören Bo Bylund har bland annat varit förbundssekreterare i Metall och generaldirektör för det som nu heter Arbetsmiljöverket. Styrelseordföranden Per Olof Edin är tidigare LO-ekonom. Banden med Rörelsen är starka och den politiska styrningen gör att det blir mycket svårt att arbeta konstruktivt och förutsättningslöst för att får ner arbetslösheten.
Dessutom är det så att Ams i praktiken har monopol på arbetsförmedlingsverksamhet. Det är nämligen förbjudet att ta betalt för att förmedla arbeten.

Men Ams klarar inte sitt uppdrag. Arbetsförmedlingens oförmåga när det gäller att faktiskt att förmedla arbeten är uppenbar för många som kommit i närkontakt med verksamheten. Arbetsförmedlingen tycks se som sin främsta funktion att fylla i de blanketter som krävs för att a-kassan ska betala ut ersättningen.
Den borgerliga alliansen har meddelat att man vill reformera Ams efter en valseger och bland annat ta bort den politiska styrningen. Det är ett steg i rätt riktning, men inte ett tillräckligt långt steg.
Det andra - och helt grundläggande - problemet är uppfattningen att jobb skapas genom politiska beslut. Att politiker kan sitta i regering och riksdag och kommendera fram jobb i enlighet med sina politiska löften och målsättningar. "Låt se, den här veckan har vi lovat 850 nya arbetstillfällen och nästa vecka 400. Fixa nu det, bästa Ams, så vi kan visa upp lite prydligare tabeller nästa gång!"
Tillsammans kokar vänsterpolitikerna och Ams ihop den ena "satsningen" efter den andra, arbetsmarknadsprojekt, plusjobb och allt vad det är.
Den senaste handlar alltså om arbetslösa akademiker och gemensamt för dem alla är dels att de flesta handlar om jobb i en ständigt expanderande offentlig sektor och dels att de är mer eller mindre misslyckade.
Var finns de varaktiga jobben i näringslivet, de jobb som inte skapas för att hyfsa arbetslöshetsstatistiken? Sådana arbeten skapas i ett näringsliv som tillåts verka och utvecklas i ett positivt näringslivsklimat - ett näringslivsklimat av ett helt annat slag än det vi har i Sverige i dag.

Här får företagen verka som på nåder. Lagstiftning, skattesystem och regelverk utgår från att företagare är om inte aktivt ohederliga så åtminstone fullt kapabla att sko sig på andra så fort tillfälle ges.
Därför måste de bevakas, kontrolleras, beskattas och regleras tills de nästan går under.
Att förbättra det svenska företagsklimatet är en av en borgerlig regerings allra viktigaste uppgifter. Och det räcker inte med att reformera Ams!
Läs mer om