Inte i morgon, men om 4â5 Ă„r kommer effekten av de omfattande brĂ€nderna. Det handlar nĂ€mligen inte om nĂ„gra dussinviner, som tappas upp pĂ„ dagen.
Det Àr heller inte sÀkert att följderna blir sÄ uppenbara. Visserligen Àr 2020 Ärs skörd förstörd till stora delar, men de kaliforniska vinexportörerna letar nya kunder utanför USA, dÀr efterfrÄgan gÄtt ner i pandemin. Det kan spilla över i Europa och Sverige.
ââMĂ„nga importörer kan nog fĂ„ större volymer, sĂ€ger Magnus Lindblom.
Röken Àr vÀrst
Men dÄ blir det kringliggande ÄrgÄngar som blir aktuella.
För vinbranschen i Kalifornien Àr förlusterna enorma.
ââDet har nog varit vĂ€rre i Ă„r Ă€n nĂ„gonsin tidigare, Ă€r min uppfattning. Och det Ă€r röken som Ă€r vĂ€rst, sĂ€ger vinskribenten Mikael Mölstad.
För Àven om inte vinskörden bokstavligen brinner upp, sÄ riskerar druvorna fÄ en rökig ton i smaken och det duger inte för finstÀmpeln.
De aktuella vinsorterna tillhör de mer exklusiva, frĂ„n Napa Valley och Sonoma i norra Kalifornien, dĂ€r brĂ€nderna i nulĂ€get Ă€r som vĂ€rst. En snabb titt i Systembolagets lista visar pĂ„ priser runt 400â500 kronor för en flaska, vissa över 10 000 kronor. Enligt Magnus Lindblom tillhör distrikten topp tio i vĂ€rlden i vinkĂ€nnarkretsar.
Mikael Mölstad beskriver generellt vinkvaliteten som nÄgot ojÀmn, med bÄde toppar och dalar.
Liten del
Enligt Systembolagets statistik sĂ€ljs 265 000 liter vin frĂ„n North Coast, Kalifornien â vilket Ă€r en liten del av de totalt 9,1 miljoner liter kaliforniska viner som svenskarna köpte i fjol. Och de större partierna av mer vanliga viner pĂ„verkas inte alls i lika stor utstrĂ€ckning av brĂ€nderna, som lĂ€get Ă€r nu, enligt Magnus Lindbloms uppfattning.
Totalt sett stÄr amerikanska viner för sex procent av Systembolagets vinförsÀljning, eller 11,3 miljoner liter.