Månadens växt:
Dahlia. Ingen annan växt är så färgsprakande och tacksam så här års. Och den finns i färger och former som alla kan gilla. Från början importerades dahlian för att man tänkte sig att äta knölarna. Men någon förstod att prydnadsvärdet är större än smaken och i dag finns det dahlior för alla. Den är också lätt att förstå. Plocka de mogna frökapslarna efter blomning och lägg dem torrt över vintern. Till våren sår du dina dahliafrön i mars månad och får egna dahlior redan samma sommar. Dessutom bildar de knöl redan året ett, sedan är det bara att gräva upp din egen dahlia och spara till nästa vår.vintageplant

 

Adoptionsförmedling för krukväxter
Den där gamla svärmorstungan eller yuccapalmen som du tröttnat på för länge sedan, men som helt enkelt inte vill dö hur mycket du än missköter den, kanske kan få en bättre framtid än i sopcontainern. Sajten www.vintageplant.net fungerar ungefär som en adoptionsbyrå för gamla krukväxter. Här kan man lämna in, köpa eller byta till sig en växt. Samtidigt samlar sajten in växternas livshistorier, vilket inte sällan är spännande historier. Somliga växter har funnits i familjer i generationer, kanske smugglats hem från en resa i ett fjärran land eller stulits som stickling. (TT Spektra)

Artikelbild

 

Månadens tips:
Det enklaste och billigaste sättet att skaffa nya växter är förstås att göra dem själv. Att ta vara på de fröer och fröställningar som dyker upp i trädgården eller på balkongen. Genom att låta fröställningarna sitta kvar på perennerna skapas automatiskt en ny generation. Allra enklast är förstås att låta växten själv släppa ifrån sig fröet rakt ner i rabatten, låta naturen ha sin gång och till våren se vad som grott och ta hand om småplantorna. Men vill du styra själv gör du som i naturen, så fröet i en kruka och låt stå utomhus, plantera om i vår. Även pelargoner går i frö efter blomningen. Ta hand om fröna och så dem direkt i vanlig såjord. Om allt gror, plantera om och dela med dig av plantorna!

 

Monsterliljan. Foto: Anna Lefvert

Artikelbild

Muterad krollilja
Så här års börjar det klia i lökfingrarna på alla oss som älskar vårens och försommarens lökväxter. Snart finns tulpanlökarna, narcisserna och krokuslökarna i trädgårdsbutiken och alltid finns någon spännande nyhet. Många av trädgårdsväxterna har uppkommit av spontana mutationer, som den här muterade krolliljan. Likt en monstruös siamesisk femling stod den i en trädgård på Resarö i Stockholms skärgård denna sommar. Förslag på nytt namn om denna skulle kunna förökas är monterlilja, eller kanske trollilja? (TT Spektra)

 
 

 

Gunnel Carlson/TT Spektra
gunnel.carlson@ttspektra.se