Föreningen bildades den 17 mars 1931 av bröderna Flink. 1935 hade föreningen följande styrelsesammansättning: Ordförande Einar Samuelsson, vice ordförande John Larsson, sekreterare Olle Johansson, vice sekreterare Gunnar Lundgren, kassör Karl-Erik Andersson, suppleanter Bror Johnsson och Gunnar Flink, revisorer Torsten Holgersson och Torsten Flink. 1935 ökade medlemsantalet från 39 till 52.
Fotbollen var den största idrottsgrenen. Träningsplaner fanns vid Kristinebergs gård. Det området köptes av Birger Flinks farfar. Han styckade av tomter som han sålde till stenarbetare som jobbade på Flinks stenhuggeri. Vid ”granhäcken” (Fimmelstången) låg det en kiosk som var en samlingsplats. Även mittemot Västralund 68-73 (Gamla vägen 7–9), vid Slip-Naxos (familjeklubben) och vid Hasselvändan fanns det en plan. En fotbollsplan låg vid Skarpinge (förbi Jenny gård). På Västralundstorget spelades det också fotboll.
Träningsplanen vid Västralund 68–73 var inte den bästa. Den lutade, så ett lag fick spela i motlut. Det kunde vara stora diskussioner om vem som skulle spela i motlutet. Mitt på plan stod det också en stolpe som man fick springa runt. Två träd fick tjänstgöra som målstolpar. På ena ”målstolpen” stack det ut en vass gren.
Bollen var inte av bästa kvalité, så blåsan tittade ut genom snörningen. Vid ett tillfälle så kom det en hård boll som träffade mitt på den utstickande grenen. Det blev ”punka” på bollen. Den hängde på trädet som en ”övermogen frukt”. Då bollen började bli dålig så fick grabbarna gå ner till skomakare Jonsson, ”pligget”, och sy ihop bollen. Han bodde på Andra Västralundsgatan. Gubbarna som arbetade inne på stenhuggeriet, Västerviks Monumentindustri på gamla vägen, kom ibland ut på rasterna och sparkade boll med grabbarna.
Planen uppe vid Hasselvändan låg i anslutning till Västralunds åkermark. Den planen kallades för ”gröna”. Vid Hasselvändan har det varit kolonilotter.
Då man spelade där så kom bollen ibland in i ”bonnens” rågåker. Det var inte populärt hos ”bonnen” i Västralund. En dag kom en kille till skolan och sa:
– Det blir ingen fotboll idag, "Västralunnarn" har spritt ut skit.
Han hade tröttnat på att få in bollen i åkern.
Planen vid Skarpinge användes till matcher. Alléns IK har även spelat juniormatcher på Bökensved mot Norrlandskamraterna, VAIS och IFK. Norrlandskamraterna kom från Norrlandet – Grantorpet. Även ”ligamatcher” mot ”HBK” Höckersbo, Brevik, Ekdalen, Jenny med flera spelade man mot.
Allmän idrott sysslade man också med. En träningsplan låg vid Västralund 64 (Sälgvägen 3). Den kallades för ”lilla slätta”. Där gjorde Åke Sjöberg gymnastik i romerska ringar.
Alléns IK arrangerade även cykeltävlingar. Nils Eriksson var en duktig cyklist som bodde i Ekdalen. På skyttegillets festplats ordnades det med danskvällar sommartid. Vid ett tillfälle hade klubben öppet på Templets lokal. Det var enda öppna stället den helgen, så det kom mycket folk. Försäljning gick bra så man tog in en hel del pengar. Då köptes bandyklubbor av märket ”Sirius”. Det visade sig vara en dålig affär. Kubborna gick av.
Klubbhus fanns inget. Samlingsplatsen var vid Gottfrid Edströms café, Allén 37, som drevs av Manne Edström. G. Edströms bageri låg på Strömsgatan 21, som senare blev Axelssons konditori. I caféet Allén 37 ordnades möten. En halv kaffe med bulle kostade 25 öre. Även Jenny BK, som för övrigt bildades i Gunnar Lundgrens frisersalong, har varit i Allén 37.
På vänster sida om caféet låg Oscar Frisk speceriaffär, senare Evert Johanssons specerier. På höger sida låg Gunnar Lundgrens frisersalong. Tidigare var det Schloenzig som hade frisersalong. Gunnar Lundgren var även medlem i Alléns IK. Allén 37 revs 1983. Ibland var träffpunkten uppe på smekammárn, i uthuset hos Berlin, Oskarsberg 1 (Gamla vägen 3).
Vintertid så spelade Alléns IK bandymatcher på Kvännaren. Tränade gjordes på olika platser. Uppe på ”flogen” Blå Jungfrun vid Hellersborg så tränade man ibland. Om Västralundgrabbarna hjälpte till att ploga planen så fick de vara med på träningen.
Klubben upplöstes troligen i slutet av 1930-talet, början på 40-talet. Efter det så gick en del över till VAIS och IFK.
En annan förening, VBK, Västerviks bandyklubb höll till på Marieborgsplan. Gunnar och Sture Edström var med där.
Andra föreningar var Östers IF där Gösta ”Bernhard” Nilsson spelade. VIF var första idrottsklubben i stan.