På Odengatan i Västervik ligger Birka, ett särskilt boende för personer med psykiska funktionshinder. Här har Magnus Johansson sin arbetsplats. Han är boendestödjare, och gör varje dag hembesök hos personer som behöver hjälp för att klara av vardagen med alla dess sysslor. De boende har olika diagnoser, och en del av dem lider av allvarlig psykisk ohälsa.
– Vi jobbar mycket med händerna på ryggen, med motiveringsarbete, berättar Magnus Johansson.
Ibland handlar stödet om att bara träffas och umgås en stund. Många är ensamma. Finns det tid över kanske man kan ta en promenad, spela gitarr tillsammans eller ta ett parti Yatzy. Sådant tycker Magnus Johansson är en värdefull del av jobbet.
– Många av de äldre har suttit på mentalsjukhus, och inte haft det så kul i livet. Vi kan ge dem lite guldkant på tillvaron.
Magnus Johansson har arbetat med människor hela sitt yrkesliv. Redan efter skolan fick han jobb inom äldreomsorgen, på Gertrudsgården i Västervik. Det var egentligen inte något han hade tänkt sig – men i det omvårdande yrket hittade han hem.
– Jag tyckte det var så himla kul. Många av de äldre var födda i slutet av 1800-talet, och jag fick lyssna på deras livshistorier och goda råd. Det var mer gott om tid då, till att lyssna eller kanske ta en promenad genom Stadsparken. Jag tyckte om att kunna vara till hjälp.
Minns du några av de äldre?
– Ja, jag kommer ihåg nästan allihop. Vissa satte sig extra djupt. Man lärde känna dem och byggde upp en relation.
Magnus var på Gertrudsgården i fem år, sedan bytte han till dåvarande Topasen (nu Königsmarksgatan). Där bodde då kroniker (kroniskt psykiskt sjuka) efter att de slussats ut från Norra sjukhuset, när det stängde ner. Det fanns bland annat en gammal trädgård, som en trädgårdsmästare som tidigare var på Norra skötte. Även här jobbade Magnus med äldre.
Magnus har även hunnit vara med och öppna servicehuset Korallen, utbilda sig till undersköterska och jobba som lärare på vård- och omsorgsprogrammet på Hultsfreds gymnasium. Bland annat. Men de senaste åren har han främst varit på Birka, där han i många år även handlett studenter.
Det gör han så bra att han nu utsetts till "Årets handledare" i Kalmar län via VO-college, som jobbar med utbildning och kompetensutveckling. I motiveringen står det bland annat:
"Magnus är en inspiration för sina elever genom sitt sätt att vara och den tid han ger varje elev. Han är pedagogisk, lugn och trygg och ser elevernas styrkor och lyfter deras förmågor och kompetenser. Han är helt enkelt en stjärna."
Det är andra året i rad som en medarbetare från Västerviks kommun får utnämningen. Magnus berättar att han överraskades med diplom och blommor när han trodde sig ha blivit kallad till en arbetsplatsträff.
– Då stod socialchefen Joakim Nyman och utvecklingsledaren Sven Tholén där. Jag tänkte "vad har vi nu gjort...". Men sen började de prata om handledning, och då misstänkte jag vad det handlade om.
Hur kändes det att höra motiveringen?
– Under dagen var jag lite småstressad eftersom jag skulle ha en föreläsning på Mejeriet, men sen när jag kom hem kunde jag ta in det lite mer. Det berör, det är fina ord i texten. Man får en bekräftelse på att man gör något rätt.