Det har hunnit gå några dagar sen den där händelsen på isen. Allt gick bra.
Men barnens fotspår syns fortfarande och nedanför bryggan ligger en livboj som i vanliga fall brukar hänga på en ställning uppe på bryggan.
Gamlebybon Pia Jurell, som också är ägare till Holms yachtvarv i Gamleby, pekar mot platsen där barnet trillade i. Där ute på viken är det ungefär fyra meter djupt.
– Det kan vara väldigt lockande att gå ut på isen när man är barn, men den är förrädisk. Förra veckan var det öppet vatten och nu är det is. Barn förstår inte alltid vad som är farligt, säger Pia Jurell.
Hon uppmanar föräldrar att prata med sina barn i förebyggande syfte.
– Vi som äger varvet har inget ansvar nere vid vattnet. Och även om vi skulle sätta upp skyltar som varnar för svag is så är det inte säkert att ett barn som skulle läsa dem. Det är föräldrarna som har ansvar för att informera sina barn om faran av att gå ut på isar. Det är varken kommunens eller fastighetsägarens ansvar utan ett föräldraansvar.
Men om olyckan väl är framme och man går igenom isen? Vi frågade den erfarne skridskoåkaren Lennart Brewitz.
– Det är lätt att fortsätta framåt när man har trillat i. Vänd dig om och försök ta dig upp från det håll du kom ifrån, där bar ju isen. Sen får man försöka få upp bröstkorgen och armbågarna på isen och sparka sig upp med bentag, simtag.
Men det är inte alltid så lätt att ta sig upp. Det kan vara halkigt.
– Man blir dessutom snabbt virrig och tappar snabbt kraft när man ramlat i vattnet. Det är bra om de som är på land säger åt en att vara lugn, försöka få upp bröstet på isen och sparka med benen.
Och för den som ska hjälpa någon som gått genom isen?
– Ta hjälp av en påk eller planka om du inte har en livräddningslina med dig. Det är viktigt att inte gå för nära. Då riskerar fler att trilla i.
Det finns också många olika sorters isar och de är olika hållbara.
– Om du exempelvis går ut på en blank sjö och det blir längsgående sprickor i isen, så är det inte så farligt. Men blir sprickorna som kråksparkar och spricker åt olika håll, då är isen svag. Nästa steg är att det blir en kråkspark med en rundel runt. Då brister isen.
Isen är ofta svag vid exempelvis bryggor, uddar och där det är strömt, förklarar han.
Hur vet man om isen är säker att gå på?
– Det behöver vara tio grader kallt i tre nätter för att det ska bildas bra is. Som det är just nu, gå inte ut på isen, säger Lennart Brewitz.