Så därför börjar vi i slutet av månaden. Måndagen den 26 blev en kanonkväll på Vallonen. Harry Arnolds radioband från Stockholm drog 650 personer en måndagskväll. Vi undrar i vårt stilla sinne vad som i dag skulle få så många ungdomar till Överum för att lyssna på storbandsjazz. Men så var det också gräddan av svensk jazzelit som sökte sig ner till de mörka Smålandsskogarna. Eller vad sägs om musikanter som Arne Domnérus, Roffe Ericsson, George Riedel. Egil Johansen, Jan Johansson och Västerviks egen jazzstjärna Bob Henders (Gunnar Börjesson). Det var Bob Henders förtjänst att stjärnorna för en gångs skull lämnade Stockholm och letade sig ner till Överum, kan vi berätta.

I januari gick en av länets största kulturpersonligheter i pension, berättade tidningen den 2. Det var filosofi doktor Manne Hofrén, som lämnade sin tjänst som landsantikvarie och intendent på Kalmar slottsmuseum. Därmed avslutades en nära nog fyra decennier lång kulturgärning. VT gav "en avskedsblomma till en kulturens örtagårdsmästare" i ett avskedsporträtt.

Den 2 februari gjorde den gamle H 43-kaptenen Harry Winberg debut för Västerviks handbollsförening. VHF spelade en träningsmatch mot ett lag som var uttaget av pressen i Västervik. Winberg gjorde succé och svarade för nio mål när Pressen slogs tillbaka med 24-19.

Artikelbild

| The Partners på Templet. Hansi Schwarz, Tony Roth, Johan Karlberg, Håkan Hwen och Björn Ulvaeus.

Polisen rensade bort dåliga bilar i Västervik under januari, berättade VT några dagar senare. Två bilar fick körförbud och tio bilägare skulle låta inställa sina fordon för kontrollbesiktning. "Naturligtvis är det så kallade raggarbilarna av äldre modell som företrädesvis drabbas av polisens åtgärder".

När polisen summerade brottsåret 1961 var det dystra siffror. En särskild beklämmande siffra var att ungdomsbrotten ökat. 65 personer under 21 år hade åkt fast för olika brott. I ett fall fanns det en mycket stor utredning som omfattade inte mindre än 187 olika förseleser: Polisen hade fått ägna mycket tid och möda för att reda ut den härvan. Den handlade om fyra förfalskningar, ett gäldenärsbrott, tolv fall av häleri, tre mordbränder, ett rån, fyra undanhållande och rymning från militärtjänst, en våldtäkt och ett brott mot offentlig myndighet.

Lördagen den 10 februari invigde biskop Ragnar Askmark Överums församlingshem. Det betydde att en byggnad, som på 1700-talet uppförts för den andliga verksamheten och där den i kyrkliga sammanhang välkände Peter Fjellstedt predikat, åter fick tjäna sitt ursprungliga syfte. Det var en stor dag för församlingen, som för första gången fick besök av biskopen som också invigde det nya dopaltaret i kyrkan.

Västerviksflickan Bibbi Örström hade med Bob Henders som ciceron gjort ett musikaliskt besök i Stockholm, bland annat fick hon vara med på en inspelning med Radiobandet i konserthuset och radiosändningen "Europa sjunger". Resan var pris i en tävling som Bibbi deltog i vid musikernas årsmöte i Västervik någon tid tidigare. Bibbi var egentligen modist i Västervik och "vokalissa" i Cay Sjöviks trio.

- Det var verkligen en kul resa, sa Bibbi som berättade att hon besökt såväl Nalen som La Visite.

Måndagen den 19 lämnade familjen Colfach Västervik för att inleda det stora äventyret med Villervalle i Söderhavet. Bengt Danielssons roman med samma namn skulle bli film i regi av Torgny Anderberg. Colfach var med som filmexpeditionens läkare och hjälpte till med en del undervattensfilmning. Hans fru Margareta var lärarinna för barnen som medföljde expeditionen. Det blev sju spännande månader på Tahiti.

Lördagen den 24 var det full fart i Templets lokaler på Bergsgatan. Det var lovdans och ett hundratal ungdomar hade trevligt och dansade av hjärtans lust. VT noterade särskilt den välsjungande kvintetten "The Partners" som sjöng till eget ackompanjemang. Gruppen blev senare mer känd under namnet Hootenanny Singers. Men då hade den femte medlemmen Håkan Hwen lämnat gruppen. Och vi kan konstatera med rodnande kinder att VT:s redaktion hade dålig koll på pojkarna i gruppen i begynnelsen. Det blev bättre med tiden. I bildtexten är de flesta namnen felstavade... Nils Anderssons kvartett med "Rock-Wide" svarade för dansmusiken. Bakom namnet "Rock-Wide" fanns Gamlebyynglingen Vide Hellman, har vi erfarit från välunderrättad källa.