Intill Vindelälven och Laisälven har Hildegard Hjukström setts med sitt haspelspö. Ofta i färd med att byta fluga när hon fångat en fisk, sprättat upp den och sett vad den senast ätit – hittat en fluga i passande färg.
I barndomshemmet, i Avanäs vid Vindelälven, växte hon upp med sex syskon. Det fanns mycket glädje i hemmet med sång och musik. Flera bröder spelade till dans runt om i bygden.
Skolgången blev kortare än för andra, eftersom Hildegard behövdes hemma. Detta trots att lärarinnan vädjade och tyckte att det var synd på ett sådant läshuvud.
Pappan Wilhelm flottade timmer på älven under sommaren och låg vintertid borta under veckorna i skogsarbete.
Mamma Signe behövde hjälp med småsyskonen och djuren i ladugården.
Efter lanthushållsskola i Malgomaj, blev det flytt till Sorsele och där mötte Hildegard sin blivande man Tage Hjukström.
Han var naturälskare av stora mått och hans inkomst härrörde från jakt och fiske under många år.
När Hildegard sade ja blev det en vigsel i Viktoriakyrkan vid Överstjuktan i helt väglöst land.
I äktenskapets trygga hamn uppfann Tage en pirk och en fiskefluga. Den blev känd som ”Lapplandsflugan” och Hildegard kom att knyta minst en miljon dylika.
Flugans vingar kom från gräsänder, krickor och andra sjöfåglars dun. Fåglar, som Tage lyckades skjuta och bära hem.
Senare gjorde Hildegard en upphängare för vinterfiske, som kom att kallas ”Hildes lilla röda” och blev en klassiker, och ett måste, för alla rödingfiskare i den Lappländska fjällvärlden.
Båda ägnade skidklubben mycken tid under många år och Sorsele kom att sättas på den svenska skidkartan. Lappmarksloppet arrangerades varje år och många köttbullar kom att rullas…
Trots mycket arbete har Hildegard alltid gett sig tid att motionera.
Hon sprang en sträcka med kommunlaget i Vindelälvsloppet ett år och åkte skidtävlingar även i hög ålder.
Under två mandatperioder satt naturälskaren Hildegard i kommunfullmäktige för centerpartiet.
Både Hildegard och hennes make Tage bidrog starkt till att Vindelälven förblev oreglerad. Den kampen fördes av många Sorselebor med benäget bistånd av socialdemokraten Nancy Eriksson.
Efter att många syskon och vänner lämnat jordelivet valde Hildegard att flytta till Gamleby där hennes son Tord Hjukström med familj bor.
– Detta är paradiset med alla vackra träd, alla snälla människor, säger hon.
En åldringsvård, som inte kunde vara bättre, och en möjlighet att dansa flera gånger i veckan ... När det stämmer i dansen måste det vara som när det stämmer för någon som spelar ett instrument – en harmoni och en glädje som absolut förlänger livet och lusten...