Jan-Inge Pettersson var känd för sitt stora engagemang långt utanför Hallingeberg socken, även om det var här han levde och verkade under hela sitt liv.
I större delen av sitt vuxna liv var han på olika sätt engagerad i den lokala hembygdsföreningen, som både kassör, vice ordförande och ordförande.
Många nya projekt kom igång under åren tack vare ”Janne i Rispetorp”, men det vi kanske mest minns av hans gärningar var hans fantastiska förmåga att få saker utförda. Många arbeten blev snabbt och okomplicerat genomförda när hela bygdens frivilliga anmälde sig till tjänst, "för det har ju Janne bestämt”.
Restaureringen av Oxebo vattensåg med nyinvigning 1992 efter cirka fem års arbetsinsats var ett sådant projekt. Med kompanjonerna Torsten Bäckmark och Per-Arne Klingstedt genomfördes ett fantastiskt arbete. I dag är sågen en viktig och historisk sevärdhet, som visar den för bygden viktiga sågverksindustrins barndom. Intresset för att hjälpa till lär ha varit så stort att man fick fördela de frivilliga på olika arbetspass. Arbetet vid sågen lär heller inte alltid ha följt dagens alla arbetarskyddsregler, men alla kunde utan kryckor medverka vid invigningen.
Flytten av midsommarfirandet ner till kyrkstallarna 1997 hade även Janne som pådrivare, efter ett antal år med förberedelser i form av terrassering av slänten ner mot stallarna.
Genomförande och arbete med isdös, varggrop, Källtorpsstugan och ett flertal kulturdagar var andra arrangemang som hade Janne som upphovsman.
Janne hade en fantastisk förmåga att minnas människor och släktskap i bygden. Vi Hallingebergsbor har gått miste om ett levande ”Wikipedia-lexikon” när det gäller livet i Hallingeberg med omnejd.
En kämpe för Hallingebergs Hembygdsförening och en god vän till många har gått ur tiden.
Minnesordet skrivet av Hallingebergs Hembygdsförening, K-G Jonsson, Bo Johnsson och Conny Torstensson