Mr Jones var en grandios idekläckare från Västervik

Grandios idékläckare och nyskapare.Det är några omdömen om David Jonason, född 16 augusti 1894 i Västervik, son till affärsmannen Axel Jonason och hans hustru Emma, född Andersson.

I arbete. David Jonason, signaturen Mr Jones, jobbade många år på Dagens Nyheter med sportjournalistik.

I arbete. David Jonason, signaturen Mr Jones, jobbade många år på Dagens Nyheter med sportjournalistik.

Foto: Sverige Centralförening för Idrottens Främjande.

Mr Jones2014-12-03 09:32

Familjen flyttade under 1900-talets början till Västerås. Efter studier i Uppsala och fil. kand-examen, samt en kortare sejour på nystartade Idrottsbladet, (1910), anställdes David Jonason 1916 av Dagens Nyheters chefredaktör och vd, Sten Dehlgren, kommendörkapten i reserven och allmänt fruktad.

Han anställdes som sportreporter men ”skolades” snabbt om till allmänreporter, han intervjuade politiker och skickades som krigskorrespondent till Finland och Lettland. I mån av tid, och plats i tidningen tilläts David Jonason också att skriva om idrott.

Han hade i Uppsala fångats av den växande idrottsrörelsen, ”Solskensolympiaden” i Stockholm 1912, inspirerade. Han utövade flera sporter, tennis, gymnastik, baseboll och inte minst fotboll där han nominerades som center mellan Putte Kock, AIK, och Albin Dahl, Landskrona, i 1919 års landskamp mot Finland (3-3). Han var också en ivrig förespråkare för friluftsliv och fjällsport och tog 1919 intiativ till Svenska Iglooklubben och deltog flitigt i Skidfrämjandets aktiviteter.

I den tidens dagstidningar hade sport och friluftsliv ett lågt anseende, 1912 års OS hade inte förändrat den bilden. Det sportmaterial som fanns placerades lite varstans i tidningen, inte sällan bland dödsrunorna. David Jonason, som i Uppsala skrivit den första akademiska uppsatsen om idrottsspråket, argumenterade för att sporten var undervärderad, ur allmän och inte minst läsarnas synvinkel.

Efter långa, och inte sällan hårda diskussioner med nämnde Sten Dehlgren och redaktionschefen Ivar Ljungquist, lyckades han övertyga dem om att det fanns läsare att vinna, och prenumerationer att sälja, genom att skriva om idrott.

Den 15 januari 1920 infördes i Dagens Nyheter den första dagliga sportsidan i svensk dagspress. I avtalet med Dehlgren/Ljungquist fanns dessutom ett PM, en ”självständighetsförklaring” , sporten skulle vara en egen avdelning, medarbetare skulle anställas, förfoga över fem spalter dagligen och att artiklar enbart skulle granskas av redaktionschefen det vill säga David Jonason själv, och ”ej passera genom tidningens redaktionssekreterare”.

Under signaturen ”Mr. Jones” utvecklades den första dagliga sportsidan i svensk dagspress till ett lyckokast. Så till den grad att Sten Dehlgren senare beklagade att sidan inte kunde patentskyddas. De närmaste decenniernas stigande upplagor tillskrevs ”Mr Jones”, andra dagstidningar följde förvisso efter men Dagens Nyheter hade det viktiga försprånget – och behöll det genom ”Mr Jones” skicklighet och unika intiativkraft.

I personligt skrivna krönikor, under vinjetten ”Ronden” lotsade ”Mr Jones” läsaren in i ny värld, med ett spänstigt språk, kryddat med humor och elegans och ofta med engelska förebilder.

Den framväxande idrottsrörelsen hade stark support av handlarsonen från Västervik. Bakom skrivmaskinen i de legendariska Klarakvarteren i Stockholm formades idéer och tankar som ännu sätter avtryck i svensk idrottrörelse.

När idrottens egna arrangemang och serier inte var tillräckliga skapade ”Mr Jones” nya – uppbackad av den egna tidningen, i dag hade vi benämnt strategin för varumärkesbyggande.

Han tog initiativ till såväl stjärn – som breddarrangemang, som Strömsimningen genom Stockholm, premiär 1921, med Arne och Åke Borg som affischnamn, Stadsloppet, löpning, 1921, Sexdagarsloppet på cykel 1924, Kungsholmen runt, kanot, 1934. Samma år instriftades Simborgarmärket, en verklig snilleblixt och redan första året såldes 19 000 märken. Ett märke som genom åren har gett Simfrämjandet och Simförbundet miljoninkomster – och som garanterat minskat antal drunkningsolyckor.

1922 hade ”Mr Jones” läst i Västmanlands läns tidning om ett skidlopp mellan Sälen och Mora, men att det saknades pengar för ett genomförande. Han övertalade DN-ledningen att gå in med 1 000 kronor – och det första Vasaloppet kunde äga rum.

Hans kreativitet saknar motstycke, och sporten i DN blev ett allt viktigare vapen i kampen om läsarna. I samarbete med fotbollens Stockholmsklubbar gästspelade engelska ligalag som Arsenal, Bolton och Aston Villa på Stockholms Stadion.

Världsberömda Sally Bauer simmade, i DN-regi, mellan Grisslehamn i Roslagen och Eckerö på Åland på 13 timmar och sex minuter. Den norska isprinsessan Sonja Heine uppvisningsåkte på Stadion och för skolungdom inrättades turnerningar för läroverkslag i fotboll, bandy, ishockey och handboll, skolorna tävlade om Kronprinsens pokal, den blivande kungen Gustaf VI Adolfs uppsatta pokal.

”Mr Jones” utlyste också en pristävling bland tidningens läsare om att försvenska det engelska uttryckte ”community singing” något som förekom i England, främst i samband med fotbollsmatcher.

Det vinnande bidraget, ”allsång” var inskickat av en präst från Dalarna, Manne Eriksson. Uttrycket användes för första gången i en landskamp mot Danmark 1927 och upptogs senare i Svenska Akademins ordlista.

”Mr  Jones” hade också stort bil – och motorintresse och redan på 1920-talet började han propagera för högertrafik – här fick ”Mr Jones” vänta till 3 september 1967 för genomförande.

Han var inte bara idékläckare och nyskapare – när allt fler tidningar i Stockholm byggde upp sportredaktioner insåg han tidigt att den nya yrkeskategorin behövde organiseras – dels för att skapa ett forum gentemot idrottsrörelsen, för bättre arbetsförhållanden på arenor och dylikt – men också i form av en social sällskapsklubb. På intiativ av ”Mr Jones” bildades 29 november 1934 Sportjournalisternas Klubb i Stockholm. Han valdes givetvis till föreningens förste ordförande, 2014 firar SKS 80 års jubileum och har cirka 400 medlemmar.

För Dagens Nyheters förste sportchef utgjorde journalistiken om idrott en omistlig del, i det nya samhälle som formades. Han insåg tidigt friskvårdens betydelse, och var själv ett föredöme i det avseendet. På äldre dar var han en flitig motionär, och han var inte främmande för att använda cykel för besök i hemstaden Västervik, 28 mil enkel resa.

1946 lämnade ”Mr Jones” Dagens Nyheter för andra chefsbefattningar, såväl i förlagsvärlden som inom månads -och dagspress. 48 år efter skapandet av landets första sportsida i DN utsågs ”Mr Jones” till chefredaktör för tidningen Svensk Golf. Han hade ett år tidigare, 1967, knutits till redaktionen och tog över klubban från den i dag välkände TV-kommentatorn Göran Zachrisson.

Bobby Byström, DN:s tredje sportchef, efter ”Mr Jones” och R:et Eklöw, skrev i jubileumsboken ”75 sportjournalister” som utgavs, 2009, i samband med SKS 75-årsjubileum följande.

”Mot bakgrund av vad han uträttade är det oförståeligt att David Jonason tilläts lämna Dagens Nyheter för att gå till andra uppgifter”.

David Jonason avled i Bromma den 6 februari 1975.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om