Brandmän lämnar hetluften

De har tillsammans jobbat 73 år på räddningstjänsten i Västervik. Nu har Thomas Grauers och Bosse Jansson gått i pension.

Thomas Grauers och Bosse Jansson på räddningstjänsten i Västervik har blivit pensionärer.

Thomas Grauers och Bosse Jansson på räddningstjänsten i Västervik har blivit pensionärer.

Foto: Anders Steiner

Pension2014-05-03 12:15

Trots sina många tjänsteår, 38 för Thomas Grauers och 35 för Bosse Jansson, går de lite i förtid. De är 58 respektive 59 år.

Båda tycker att det är skönt att ha fått möjlighet att sluta lite tidigare än vanlig pensionsålder. De konstaterar att det ju är lite olika hur länge man orkar jobba, beroende på vilket jobb man har.

De många åren med beredskap har slitit på kroppen. Just detta att gå från djupsömn till full aktivitet på ingen tid alls, när larmet går, är alltid en chock.

– Ju äldre man blir, desto svårare är det att koppla av efteråt, säger Thomas Grauers.

Han tycker att det känns bra att bli pensionär. Man börjar ett nytt kapitel.

Bosse Jansson tycker också att det ska bli skönt.

– Men det är en stor omställning.

Något som har förändrats mycket under årens lopp är utrustningen. När de började som brandmän hade de galonbyxor och yllerock. Nu har de larmställ som det knappt syns på att de har varit i hetluften.

Brandslangarnas munstycken har blivit mer avancerade, för att inte tala om bilarna och all övrig utrustning, till exempel för losstagning.

En annan förändring handlar om arbetssättet. Det förebyggande arbetet har blivit mer och mer viktigt, och arbetsuppgifterna har utökats och breddats.

– Vi jobbar nu 360 grader. Förut jobbade vi 90, säger Thomas Grauers.

Som exempel på den kompetens som finns i Västervik vill han lyfta fram vattendykningen. Västervik är en av 20 kommuner i landet som har den kvar, men den har räddat en del liv under vatten genom åren.

Som pensionär ska Thomas Grauers ägna sig åt att spela golf, vara på sjön med båten och serva hustrun med god mat.

Samtidigt kommer han att fortsätta sitt jobb som restvärdesledare ett par år till. Det gör han på uppdrag av försäkringsbranschen, och syftet med detta arbete är att begränsa följdskador efter bränder, transportolyckor och miljöolyckor.

Bosse Jansson har huset och husvagnen. Och ”hunderiet”, som han kallar det. Han är domare i brukshundsklubben och åker runt och dömer på olika ställen, mest i Östergötland.

Hemma har de en schäferhund som lystrar till namnet ”Bita”, som de tävlar med.

Precis som Thomas Grauers kommer Bosse Jansson att jobba lite även som pensionär. Det är redan nu klart att kan ska rycka in och jobba på räddningstjänsten i augusti, när det behövs förstärkning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om