70-årig författare lever intensivt liv

- Pensionera mig? Haha, hur skulle det se ut? säger den 70-årige Mario Vargas Llosa och kan omöjligt sluta skratta.
I stället berättar han om sin nästa bok, den nästnästa och den nästnästnästa.

Intensivt liv. Fyllda 70 arbetar Mario Vargas Llosa i samma höga takt som alltid. Foto: Fredrik Persson/Scanpix

Intensivt liv. Fyllda 70 arbetar Mario Vargas Llosa i samma höga takt som alltid. Foto: Fredrik Persson/Scanpix

Foto:

Västervik2006-05-13 00:25
I förra veckan fyllde han en hörsal i Kulturhuset i Stockholm till brädden. Detta trots att det är några år sedan hans senaste roman kom på svenska, "Paradiset finns runt hörnet".
Mario Vargas Llosa verkar van vid uppmärksamhet och fulla hörsalar och berättar att han vill vara en världsmedborgare - ingenstans känner han sig som en utlänning. När han inte är på resande fot delar han sin tid mellan sina hem i Madrid, Paris, London och Lima. Hela tiden arbetar han.
- Jag lever så mycket mer intensivt när jag skriver och arbetar. På förmiddagarna skriver jag, även om jag bor på hotell. Eftermiddagarna tillbringar jag på biblioteket och så går jag på bio eller konserter.

Om ett år kommer Mario Vargas Llosas senaste roman på svenska, "Travesuras de la niña mala", som utspelar sig i 50-talets Lima, 60-talets Paris, 70-talets London och 80-talets Paris.
Men det är bara ett av många projekt på gång. Han skriver också på en mindre erotisk roman i samma anda som "Don Rigobertos anteckningsböcker". Nästa stora roman tror han kommer att bli en fri dokumentär, precis som hans två senaste; "Paradiset finns runt hörnet", om konstnären Paul Gaugin, och "Bockfesten", om den sista dagen i diktatorn Rafael Trujillos liv, den man som styrde Dominikanska Republiken med järnhand och terrorliknande, hänsynslösa metoder.
- Det var mitt sätt att bekämpa diktatorerna. Jag har levt alltför många år i diktatur och hatar diktatorer. För mig är de alla exakt detsamma, oavsett om de kommer från höger eller vänster.

Den här gången har Mario Vargas Llosa fastnat för ett irländskt människoöde, Roger Casement, brittisk konsul i Kongo vid förra sekelskiftet. Casement avslöjade hur ursprungsbefolkningen både i Kongo och i Sydamerika hänsynslöst utnyttjades av vita affärsmän. Han adlades för sina insatser. Men bara några år senare dömdes han till döden i Storbritannien för förräderi, för att ha planerat Irlands självständighetsuppror.
Samtidigt dök en hemlig dagbok upp, där hans homosexuella erotiska erövringar bland ursprungsbefolkningarna beskrevs detaljerat. Än i dag vet man inte huruvida dagboken var äkta eller ett försök till smutskastning från de vita affärsmännens sida.
Även om Mario Vargas Llosa lätt fyller hörsalar flera kvällar i rad väcker hans person både positiva och negativa känslor. Det politiska har hela tiden varit närvarande och 1990 var han högerns presidentkandidat i Peru. Han förlorade valet men har fortsatt engagera sig i Latinamerikas politiska liv som borgerlig reformist - ett ställningstagande som provocerar många.
- Jag hör till en generation som trott att vi intellektuella har ett moraliskt ansvar för att delta i den offentliga debatten. Som unga trodde vi att genom litteraturen kan man göra skillnad. Kanske var det naivt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om