Anrika Västerviksbolaget fyller 100 år

Anderssons Glasmästeri fyller 100 år. Då som nu sysslar man med glas – men under seklet som gått har arbetet förändrats mycket.

Fynd i arkivet. I gömmorna finns dokument som berättar om företaget och grundarens historia. På bilden mästarbrev, ett utbildningsintyg och en inskrivningsbok som tillhört grundaren Gunnar Andersson.

Fynd i arkivet. I gömmorna finns dokument som berättar om företaget och grundarens historia. På bilden mästarbrev, ett utbildningsintyg och en inskrivningsbok som tillhört grundaren Gunnar Andersson.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2017-10-07 08:00

1917 kom Gunnar Andersson till Västervik från Göteborg. Han var utbildad till både förgyllare och glasmästare.

– Han kom faktiskt hit mitt under hungerkravallerna, säger nuvarande ägaren Jim Karlsson.

Då innebar glasmästaryrket att man monterade in glas i bågar – antingen ute på byggen eller i verkstaden. Inramning av tavlor var en annan stor tjänst. Skulle kunden ha en guldram kom kunskaperna som förgyllare väl till pass. Man lade bladguld på den måttbeställda träramen.

– Inramning är något som har minskat, säger Håkan Andersson, som sitter med under intervjun.

Han är barnbarn till Gunnar, och var den siste i familjen Andersson som fanns kvar i företaget. Han lämnade bolaget för några år sedan, men det händer fortfarande att han gör inhopp.

Fortfarande ramar företaget in en och annan tavla, men utvecklingen har allt mer gått mot att folk köper standardramar på stormarknaden.

Idag finns det ingen förgyllare kvar i företaget. Men man kan fortfarande se prov på vad företagen kunde, för inte så länge sedan, i centrala Västervik: Spirorna på St: Petri kyrka är förgyllda av Gillis Andersson, ett barnbarn till Gunnar Andersson.

När vissa arbeten försvunnit har andra tillkommit. I dag gör man fönstermontage och inglasningar.

– Visste du om att det är vi som gjorde glasburarna i fasaden på Västerviks-Tidningen? Det var ett stort jobb, säger Håkan Andersson.

Det som i dag är ett av företagets största områden, bilrutor, existerade inte 1917. Jim Karlsson berättar att bolaget gjort en medveten satsning på just det området. Från 2010 till 2017 har antalet bilrutereparationer vuxit från 100 till 300 om året. Reparationerna har inte bara blivit fler – de har blivit mer komplicerade.

Biltillverkarna monterar in mer och mer apparatur in anslutning till bilrutan. Det kan vara regnsensorer och kameror för olika säkerhetssystem.

Jim Karlsson pekar på en apparat.

– Den är till för att kalibrera kameror på nya bilar efter att vi monterat in rutan. Det gäller att hänga med i utvecklingen och att utbilda sig.

I dag är man fyra anställda i bolaget. Jim Karlsson tycker att framtiden känns trygg. Bolagets omsättning har stigit under ett antal år, och man har lyckats erövra högsta betyg i kreditvärdighet.

Vad är det roligaste med jobbet?

– Variationen. På förmiddagen kanske man jobbar med en bilruta i verkstaden. På eftermiddagen är man ute hos en privatperson och glasar in en balkong, säger Jim Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om