Att leva med fibromyalgi

Vi påverkas mycket av färger och former. Det menar författaren, och före detta Västerviksbon, Mirjam Tapper som släppt boken "Fyll på din energi! Färg och form för fibromyalgiker".

Mirjam Tapper har skrivit en boken "Fyll på din energi! Färg och form för fibromyalgiker".  Arkivbild: Anders Liljegren

Mirjam Tapper har skrivit en boken "Fyll på din energi! Färg och form för fibromyalgiker". Arkivbild: Anders Liljegren

Foto: Anders Liljegren

Västervik2012-11-01 00:00

Boken är en uppföljare till "Fibromyalgi - kronisk värk och trötthet" (från 2005). I den nya delen berörs några av de idéer som den förra boken bygger på. Nämligen att färg och form i våra miljöer påverkar oss mer än vad vi tror.

Syftet med den nya boken är att ge oss en större medvetenhet om hur vi blir påverkade av färger och former, förklarar Mirjam Tapper.

- Boken ger verktyg och råd om hur du går tillväga för fylla på energin och kraften i vardagen. I denna bok får läsaren även hjälp med att upprätta sitt eget färgkort och att arrangera om föremålen i sitt hem men hjälp av den gamla läran om Feng shui. Man får också handfasta råd om hur man kan tillämpa kunskapen om färgers verkan för att uppnå inre balans och harmoni.

Tapper anser också att boken kan användas av personer som lider av andra värksjukdomar eller är allmänt hälsomedvetna. Boken innehåller även rekommendationer för mat och dryck.

- Bristen på energi är så utmärkande, jag vill att man ska hitta något sätt att fylla på sin energi, menar Tapper.

Mirjam Tapper själv har lidit av sjukdomen i drygt tio år redan. Hon upptäckte att det inte finns så mycket forskning om sjukdomen och beslutade att själv ta sig an det och leta.

I Tyskland, där Tapper bodde en period, har forskningen kommit längre. Där studerade hon läkarnas teorier och den forskning som fanns.

- Jag måste anpassa arbetet efter hälsan. Jag hade nog inte klarat av ett tyngre jobb eller ett jobb där jag måste prestera hela tiden. Jag arbetar när jag känner att jag orkar, det går lite upp och ner, säger Tapper

Eftersom man ännu inte vet exakt vad det är som orsakar fibromyalgi så finns det heller inget botemedel. Men genom en kombination av läkemedel, fysisk träning samt livsstilsförändringar och olika avslappningstekniker/terapier kan man lindra symptomen.

Enligt internationell statistik drabbas cirka två till fyra procent av den vuxna befolkningen av fibromyalgi. Det skulle betyda ungefär en kvarts miljon drabbade människor i Sverige. Enligt vissa källor kan det röra sig om upp till tio procent som drabbas.

Fibromyalgi

Fibromyalgi, (FM), är ett kroniskt smärtsyndrom vars huvudsakliga symptom är utbredd kronisk smärta och trötthet/utmattning.

Källa: www.fibromyalgi.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om