Bach i våra hjärtan

Den sista konserten i Odensvi kyrkas serie "Musik i sommarnatt" hade rubriken "Bach goes to town". Titeln hänger ihop med engelsk-amerikanen Alec Templetons "Preludium och fuga", komponerad för nästan 70 år sedan.

De avslutade i Odensvi. Närmast kameran sitter Mark Falsjö, orgelsolisten från Rimforsa i Östergötland. Bakom honom, på samma orgelbänk, sitter Aron Nilsson, pastoratets organist och under onsdagskonserten i Odensvi kyrka "registreringsteknisk bisittare".

De avslutade i Odensvi. Närmast kameran sitter Mark Falsjö, orgelsolisten från Rimforsa i Östergötland. Bakom honom, på samma orgelbänk, sitter Aron Nilsson, pastoratets organist och under onsdagskonserten i Odensvi kyrka "registreringsteknisk bisittare".

Foto:

Västervik2005-07-30 00:25
Jag tror inte att många undgått att höra själva fugan, men då inte spelad på orgel utan av något styvt jazzband i kammarformat. Här hade jag gärna lagt in noter i texten för att visa temat.
På orgel med Mark Falsjö, organisten med både styrka och förfining i händerna, blir fugan inte så driven som när jazzblåsare sätter fart. Men Falsjö sätter oss närmare Templetons tankar: hur skulle Bach uttryckt sig om han hamnat i 1930-talets New York?
Johann Sebastian Bach, som dog 65-årig för drygt 250 år sedan, har påverkat hela musikhistorian sedan dess. Själv hade han också föredömen, som dansk-tyske Diderich Buxtehude, i Lübeck. För att få höra, och kanske lära sig något av den beryktade mästaren, vandrade 20-årige Johann Sebastian 37 mil! Lifta var svårt på den tiden.

Hur många har nu sökt sig till Bach för att lära mer? Odensvi-programmet gav fint insatta bilder av hur tonsättare vuxit genom att syna Bachs fotspår av toner.
En var hans näst äldste son, Carl Philipp Emanuel. En annan var Wolfgang Amadeus Mozart som beundrade Carl Philipp lika mycket som hans far.
När Mozart, född 6 år efter Johann Sebastians död, som ung kom till Thomaskyrkan i Leipzig och satte sig vid orgeln höll en gammal kyrkvaktmästare på att svimma: "Har Bach återuppstått!!"
Även på 1900-talet finns många tonsättare som haft Bach till riktmärke. Mark Falsjö gav ett par exempel. Tyske Max Regers Variationer och fuga över "God save the Queen" som han skrev som hyllning i samband med begravningen av drottning Victoria. Ett perfekt fugatema.

Kvällens vackraste musik var ändå ett Adagio i Ess av Otto Olsson. Ett av hans stora ungdomsverk var en Orkestersymfoni. Delar av den bearbetade han också för orgel, och det nämnda Adagiot är överlägset orkesterversionen, tycker jag.
Växlingarna mellan tro och tvivel, mellan bud om oväder, bön att slippa det och tacksamhet för uppklarning formar Otto Olsson till verklig konst. Det är långt, men inte tröttnar man.
Mark Falsjö spelar också så nära tonsättarnas innersta idéer att hela konserten växer till en andlig bild av musikalisk sanning.
Sommarnattstonerna har härmed klingat över. Men musiken tystnar inte i Odensvi kyrka. Fredagen den 12 augusti kommer Orthodox Singers med sin stränge ledare, Valerij Petrov. Och onsdagen därpå, 17 augusti, spelar pianisten Eva Pierrou tillsammans med violinisten Axel Gerhardt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om