Barn i hjältarnas värld

Spiderman, Blixten McQueen, Bamse. Alla är de hjältar och idoler i barnens värld.Samtidigt är de mer än så. De är varumärken - och de kommer i paket.

Utbudet av helhetslösningar för barnen är fler än någonsin och konkurrensen om barnkonsumenterna knivskarp.

Utbudet av helhetslösningar för barnen är fler än någonsin och konkurrensen om barnkonsumenterna knivskarp.

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Västervik2009-03-13 18:03

- Det hände något i början av 90-talet, säger Gunilla Jarlbro, professor i medie- och kommunikationsvetenskap.
Barnens idoler, varumärkena, byggs tidigt av producenterna. Actionfigurerna finns att köpa, liksom kläderna och kepsarna, serietidningarna och dataspelen. En framgångsrik film är inte länge bara en film, utan ett helt paket av kommersiella produkter på marknaden.


Gunilla Jarlbro är professor i medie-och kommunikationsvetenskap vid Lunds universitet:
- Den stora förändringen kom i början av 90-talet med de kommersiella tv-kanalerna. Visst hade man sett konceptet innan med barnprogram, till exempel med Tant Anita och Televinken, att det fanns dockor att köpa. Men inte alls på samma sätt.


Och nu har vi internet. Här finns leksaksproducenterna med lek, spel och olika erbjudanden på sina hemsidor. Konkurrensen om barnen är stor och barnen är en stark konsumentgrupp.
Men vad händer med fantasin när allting finns att köpa? Med idolen på väskan, i datorn och på tröjan kanske allt för litet utrymme lämnas kvar för egna initiativ och kreativitet. Idolen är ju fix och färdig.
Gunilla Jarlbro är ändå optimist, och säger att hon tror på barnens egna fantasi. Men det spelar stor roll hur omgivningen agerar.
- Förskolan är viktig, här finns utbildade pedagoger som kan stimulera barns kreativitet och fantasi. Och givetvis bidrar hemmiljön också. Barns uppväxtvillkor är olika och alla familjer har olika förutsättningar, säger Gunilla Jarlbro.


Hon menar att alldeles för uppbokade barn med "medvetna", högutbildade föräldrar också kan lida brist på kreativitet och tid till att bara hitta på saker i lugn och ro.
- Att ha fullbokade scheman måndag till fredag med allt från balett till tennis kan också hindra kreativiteten, eftersom dessa barn saknar fritid.
Barnens makt som konsumenter är större i dag än någonsin och barn är ofta rådgivande i vad familjen till exempel äter eller gör tillsammans. Att föräldrar ger efter kan också ha att göra med att samhället och barnens uppväxtvillkor har förändrats.
- Barns vardag är mycket mer begränsad i dag. Allt fler bor i städer och det går inte att släppa ut barn hur som helst, eftersom det blivit farligare att vara ute, säger Gunilla Jarlbro.
Manu Seppänen Sterky/TT Spektra
feature@ttspektra.se

Att tänka på
+ Ge barn möjlighet till "fri tid" - alltså att inte behöva göra något alls. Det stimulerar fantasin och kreativiteten. Dessutom kan barn ha för många intressen och aktiviteter och uppleva stress.
+ Begränsa tiden då barn surfar eller ser på tv. Det kan handla om antalet timmar per dag eller vecka, eftersom de utsätts för kommersiella påtryckningar hela tiden.
+ Förklara också för barnen att reklam och information, är två helt olika saker. Reklam riktad till barn ökar och sprids på allt fler plattformar, sammanlänkade i varandra. Det gäller som vuxen att vara delaktig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om