Men Hammarskjöld fortsätter att inspirera genom sina ord och sin gärning. Tre svenska toppdiplomater berättar om den legendariske generalsekreteraren.
Hans Blix, som varit generalsekreterare för Internationella atomenergiorganet (IAEA), chef för FN:s inspektioner i Irak och svensk utrikesminister:
Vilken var Dag Hammarskjölds viktigaste gärning?
- Hans konstruktiva tolkning av FN-stadgan. Han var en nydanare inom FN och är något av far till FN:s fredsbevarande operationer. Dessutom höll han benhårt på FN-sekretariatets ideal som opartiskt och opolitiskt, vilket inte alltid var så lätt under kalla kriget.
Hur har Dag Hammarskjöld påverkat dig personligen?
- Det är nog främst det här med "civil service", att vara opartisk. Det har jag praktiserat i mitt arbete med IAEA och som chef för FN-inspektionerna i Irak. Det var viktigt att alla parter hade förtroende för inspektörerna och kunde lita på att de inte gick i någon stormakts ledband.
Vad betyder Dag Hammarskjöld i dag?
- Han stod för ett rakryggat och stenhårt stöd för FN-stadgan, ett förhållningssätt som är aktuellt även i dag. Han skrev mycket men i dag tror jag att man i större utsträckning läser hans dagböcker (Vägmärken). Det lyriska, mänskliga och filosofiska i dem tilltalar många.
Förre utrikesministern Jan Eliasson, som även varit FN-ambassadör och ordförande i FN:s generalförsamling:
Vilken var Dag Hammarskjölds viktigaste gärning?
- Att han stod upp gentemot stormakterna som hade vetorätt i säkerhetsrådet och att han värnade generalsekreterarens integritet.
Hur har Dag Hammarskjöld påverkat dig personligen?
- Starkt. Han inspirerade mig som ung man till mitt internationella engagemang. Jag befann mig på en marinövning i Bottenhavet när jag fick reda på att han dött. Då sade jag till mig själv att jag skulle arbeta för FN, för fred och utveckling och mänskliga rättigheter.
Vad betyder Dag Hammarskjöld i dag?
- Oerhört mycket, i synnerhet när det gäller områden som förbyggande diplomati och fredsbevarande operationer. Men min uppfattning är att han blev en sådan stor generalsekreterare för att han också hade en annan dimension: Han tog starka intryck av natur och kultur, han förde samtal med filosofer, han fotograferade och han satt i Svenska akademien. Det perspektivet - och hans strävan efter andlighet - bidrog till att han fick en bredare och djupare referensram när han skulle fatta beslut.
FN:s förre rättschef, ambassadören och domaren Hans Corell:
Vilken var Dag Hammarskjölds viktigaste gärning?
- Man kan titta på de mer uppseendeväckande sakerna som att han fick loss de amerikanska krigsfångarna från Kina 1955, och kriserna i Suez och Kongo och den första fredsbevarande operationen. Men jag vill peka på något annat, nämligen hans analys av FN-stadgan och den internationella tjänstemannens ställning och skyldigheter och den etik som omger arbetet.
Hur har Dag Hammarskjöld eller hans arv påverkat dig personligen?
- Han har varit en ledstjärna för mig. Jag var själv Uppsalastudent och jag var marskalk i Uppsala domkyrka vid hans begravning. 1960 kom jag till New York för första gången och då besökte jag det meditationsrum han skapat i FN. Genom åren har jag ofta återkommit till det berömda anförande han höll i Oxford 1961, där han talade om neutralitet och integritet i meningen respekt för lagen och för sanningen - och den konflikt som ändå kan uppstå.
Vad betyder Dag Hammarskjöld i dag?
- För efterträdare och FN-medarbetare är han i högsta grad närvarande. Det han sagt dyker upp i diskussionerna med jämna mellanrum. Och hans arv syns även i stadsbilder. Under de tio år jag bodde i New York promenerade jag dagligen genom Dag Hammarskjöldsparken med dess citat ur Vägmärken.