Dags att plocka murklor

Delikatesser. Murklor av olika sorter förevisades på VT:s redaktion i går. Nu när snön är borta är det fritt fram i murkelskogen.                                                             Foto: MATILDA AHL

Delikatesser. Murklor av olika sorter förevisades på VT:s redaktion i går. Nu när snön är borta är det fritt fram i murkelskogen. Foto: MATILDA AHL

Foto:

Västervik2006-04-19 00:25
Snön hann knappt smälta i våra marker förrän de första svamparna började poppa upp.
Så här års är det i första hand murklorna som är vanligast och av många mycket efterlängtade.
I går var svampentusiasten Gustav Kiskeri uppe på redaktionen med en försvarlig mängd murklor.
- Här finns såväl blek stenmurkla, brun stenmurkla som något exemplar av öronmurkla.

Folk har med all rätt respekt för murklor. De bruna stenmurklan måste man förvälla minst två gånger innan tillagning.
- Det finns snällare varianter av murklor men en allmän rekommendation är att förvälla alla sorter av murklor innan tillagning och förtäring, säger Gustav Kiskeri.
Murklorna på bilden är plockade i marker alldeles i närheten av Västervik.
- Det kan räcka med att säga att de är plockade på och intill gamla hyggen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om