En klippa mellan stolparna

En trivsam oreda har han på sitt skrivbord och på golvet ligger kartor och ritningar väl staplade. Utsikten från kontorsrummet ut över Spötorget i Västervik gör att Lennart Andersson dessutom har direkt kontroll över vad som händer på stan.

Bakom stolpen. Efter 25 år har Lennart Andersson blivit ett välbekant ansikte på det kommunala bostadsbolaget. Tidigare var han även ett känt namn bakom stolparna till bland annat IFK Norrköpings mål.Foto: ANDERS STEINER

Bakom stolpen. Efter 25 år har Lennart Andersson blivit ett välbekant ansikte på det kommunala bostadsbolaget. Tidigare var han även ett känt namn bakom stolparna till bland annat IFK Norrköpings mål.Foto: ANDERS STEINER

Foto:

Västervik2006-05-02 00:25
- Men kontorsrummet är bara basen i arbetstillvaron. Jag är mycket ute på fältet.
1981 kom han till Västervik och till det kommunala bostadsbolaget. Efter en kort sejour på Lundbergs "för att testa läget på den privata bostadsmarknaden" så har han varit bostadsbolaget trogen.

Bostäder och byggnader. Framför allt byggnadsställningar kunde dock en gång gjort såväl karriären som själva livet kort. Med karriären menar vi då såväl den civila som den mycket lovande framtiden mellan stolparna i fotbollsmålet
- Det var i januari 1970 och jag jobbade i Norrköping på ett bygge. Exakt vad som hände vet jag inte. Allt gick så fort. Förmodligen halkade jag och föll ner mot en betongplatta.

Landningsplatsen var någorlunda lyckad. Lennart Andersson överlevde fallet men fick mycket allvarliga skador.
- Ena höftbenet var totalt splittrat och jag fick lappas ihop enligt alla konstens regler. Jag låg i sträck ända fram till midsommar och med det följde liggsår och annat som jag fortfarande lider lite av.

Under den långa sjukhusvistelsen fanns det gott om tid för Vimmerbypojken Lennart "Nue" Andersson att fundera. Allt hade ju tidigare sett så ljust ut. Storklubbar hade sedan länge uppmärksammat den målvaktstalang som stod mellan stolparna i Vimmerby IF. Ett Vimmerby som gick upp i dåvarande div III sedan Lennart bara släppt in 16 mål under säsongen.
- Samtidigt hade vi Janne Klyvner och Nenne Nyström framåt som bara vräkte in mål.
Lumpen, militärtjänstgöringen, skulle göras i Karlskrona men starka krafter kom igång så Lennart hamnade i Eksjö. Betydligt närmare Vimmerby och möjlighet till fortsatt spel i hemmamålet.

Hösten 1969 var det dags att ta det stora klivet. Lennart hade värvats till allsvenska IFK Norrköping.
- Jag fick hoppa in ganska omgående. Ordinarie målvakt Bengt Lindström var skadad. Och faktiskt blev det så att jag fick tidigare landslagsmålvakten Bengt "Zamora" Nyholm som reservmålvakt bakom mig.
Under höstsäsongen så deltog IFK Norrköping i Cupvinnarcupen och Lennart fick vakta målet mot tyska Schalke 04. Björn Nordqvist och Torbjörn Jonsson var de mest namnkunniga lagkamraterna.
- Det blev 0-0 hemma och 0-1 borta. Hade vi gått vidare så hade vi fått möte Manchester United.

Så kom den olycksaliga vintern.
- Att kasta sig mellan stolparna var medvetet men att segla ut från femte våningen var ingen höjdare.
Lennart Andersson hade dock fått smak för de stora matcherna och spel ute i Europa och gav sig den på att komma tillbaka.
- Efter det att jag fick lämna sträckbänken började jag bygga upp min fysik med vattengympa och motionscykel till att börja med.

Det blev en återkomst som A-lagsmålvakt i IFK Norrköping 1971 och under de närmaste säsongerna var Lennart förstemålvakt.
Men så kom Jan-Åke Jonsson och tog över och Lennart flyttade över till Sleipner där han spelade i fyra år.
På den tiden kunde en fotbollsspelare inte livnära sig fullt ut på sin idrott.
- Jag hade ett jobb som verkmästare på fritidsförvaltningen och såg till idrottsanläggningar i och runt Norrköping bland annat.

Så dök då upp en annons om ett arbete på Västerviks Bostads AB som Lennart sökte och fick. Sen gick ryktet snabbt.
- Det tog nog inte över en timme innan Kirre Nilsson i IFK Västervik ringde.
Lennart sa inte nej utan det blev ett par år till som målvakt och senare tränare för IFK Västervik.

Men det var för det civila jobbet som Lennart flyttade till Västervik.
- Jag har haft många olika befattningar inom bostadsbolaget och det har faktiskt hunnit gå 25 år. Vi har funnits under min tid på Lunnargatan, Esplanaden och nu de senaste åren i gamla Folkets Hus i Bryggaren.
En stor händelse var fusionen mellan bostadsbolaget och kommunens fastighetsbolag. Allt kom under samma tak.
- Nu äger vi och sköter såväl egna som rent kommunala fastigheter som förvaltningar och skolor med mera. Vi har rivit, sålt, byggt och byggt om enligt ett mönster som har fungerat bra.
- Kommunen har inte behövt stöttat bostadsbolaget med en enda krona.

Lennart Andersson med familj bor i en lägenhet i bostadsbolagets Rosavilla. Men det finns ett eget litet hus också.
- Vi har ett fritidsboende vid sjön Yxern som vi gärna åker till. Yxern är för övrigt Kalmar läns största insjö och där gick det ångbåt en gång i tiden.
En sista fråga. Smeknamnet "Nue" verkar lite långsökt?
- Min far, som också var målvakt, kallades för Nue av den anledningen att han ofta besökte en gammal farbror som bodde i Nygård i Vimmerby och som i sin tur kallades Nue. Jag blev först Lill-Nue och sedan bara Nue.
- Det gick så långt så att jag funderade på att byta efternamn.
Porträttet
<FONT size=1>
<P align=justify></P><B>
<P align=left>Namn: </B>Lennart Andersson</P><B>
<P align=left>Ålder:</B> 59 år</P><B>
<P align=left>Yrke:</B> Projektledare, bostadsbolaget</P><B>
<P align=left>Familj</B>: Ja</P><B>
<P align=left>Bor:</B> Bostadsbolagets Rosavilla</P><B>
<P align=left>Favoritmat</B>: Husmanskost</P><B>
<P align=left>Fritidsintresse: </B>Sommarhuset vid Yxern</P><B>
<P align=left>Bäst med Västervik:</B> Att det finns</P>
<P align=left></FONT>&nbsp;</P>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om