Havtorn är en C-vitaminbomb

På Lida gård utanför Gamleby odlar Louise Troedsson havtorn. En C-vitaminbomb som blivit väldigt populär inom hälsokostområdet.

Havtorn var bland de första växterna som etablerade sig i Skandinavien efter istiden.

Havtorn var bland de första växterna som etablerade sig i Skandinavien efter istiden.

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2009-09-02 17:34
Hur kommer det sig att du odlar havtorn?- Det är ganska lätt att odla havtorn, den kräver inte så mycket. Men man måste ha både han- och honbuskar annars blir det inga bär, säger Louise Troedsson. Tidigare hade jag jordgubbsodling här i sluttningen, numera är det hösthallon för självplock och så havtornen. Det är inte så stor odling så jag har inte marknadsfört den, istället har det skett via ryktesvägen.Säljer du till hälsokostindustrin?- Nej, det är alldeles för liten odling för det. Nej, hit kommer folk och plockar själva eller så är det min mor som plockar. Det är inte något sött bär, varför är det så populärt?- Jag tycker det är gott, men det kan upplevas som ganska surt. Det sägs att ett bär innehåller lika mycket C-vitamin som en apelsin som säljs i svenska butiker (som plockas innan den är solmogen). Bäst håller sig C-vitaminen om man äter bäret oförädlat. Jag brukar strö bär över morgongröten helt enkelt. Vill man ha sött så går det utmärkt att blanda med hallon, det ger en härlig smak.
Havtorn
Även kallade "finnbär", Hippophaë rhamnoides, art i familjen havtornsväxter. Det är en rikt förgrenad, 1-3 m hög buske med kraftiga grentornar. Det var en av de växter som var först att etablera sig efter inlandsisen för mer än 11 000 år sedan. Blommorna är små och enkönade. Blomningen sker under senvåren. Frukten är ett orangegult, mycket saftigt och C-vitaminrikt bär, ibland omtalat som en nöt omgiven av en köttig blomaxel. Arten, som hör hemma i Europa och Asien, växer i kusttrakter och på sandiga flodstränder men särskilt i Asiens stäppområden. I Sverige är den allmän på havsstränder från Uppland till Gästrikland, mindre allmän norr därom samt sällsynt på Öland, i Bohuslän och inre Uppland. Den odlas ibland och kan då förvildas. Källa: NE
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om