Hon blev öbo och startade eget

Du hittar henne på restaurang Sjökanten på Hasselö. För tre år sedan tog Caroline Blomberg steget och öppnade restaurang. Utan någon som helst erfarenhet av branschen.

- Jag föll pladask för Hasselö och tyckte att det var paradiset på jorden, säger Caroline Blomberg som besökte ön för första gången en försommardag. Nu driver hon restaurang på Hasselö.Foto: Ellen Kindstrand

- Jag föll pladask för Hasselö och tyckte att det var paradiset på jorden, säger Caroline Blomberg som besökte ön för första gången en försommardag. Nu driver hon restaurang på Hasselö.Foto: Ellen Kindstrand

Foto: Ellen Kindstrand

Västervik2008-06-16 00:06
Anledningen var kärleken. Både till ön och till sambon Andreas. Andreas är uppvuxen på Hasselö och paret hade träffats under ett halvårs tid när Caroline följde med till ön för första gången.- Jag blev förälskad i Hasselö på direkten och det var faktiskt jag som ville flytta dit permanent. Andreas var väldigt svårövertalad och frågade om jag förstod vad det innebar. Han säger alltid att det var tur att jag blev förälskad i honom först, innan jag besökte ön för första gången.Under några somrar tog Caroline tjänstledigt från jobbet för att sommarjobba på Hasselös vandrarhem och kafé som drivs av Andreas föräldrar.- Det var jätteroligt och jag upptäckte en helt ny värld, säger hon och berättar att hon började fundera på vad hon skulle kunna arbeta med på ön.- Tänk att få chansen att bo på en ö. Det är inte många förunnat. Det ville jag helt enkelt testa om jag fick chansen.En restaurang hade varit i mångas tankar länge, men idén hade aldrig förverkligats.- Jag startade upp försiktigt för tre år sedan, med den rökta fisken i centrum. Jag hade noll erfarenhet av restaurangbranschen och hade jag vetat det jag vet i dag hade jag aldrig vågat. Det var tur att jag var så grön.Att vara egen företagare tycker hon är väldigt "personligt". All kritik och allt beröm riktas mot henne och det är hon som måste ta hand om personal istället för att själv vara anställd.- Det skulle aldrig ha funkat om inte Andreas familj, där alla är företagare, hade funnits där och stöttat mig, säger hon och tillägger att hennes egna föräldrar också är till stor hjälp med barnpassning.En sak som hon har kommit underfund med under de här åren är att hon aldrig är ledig.- Jag hinner aldrig ifatt och det gäller verkligen att se till att ta pauser ibland. Jag var också väldigt rädd för att göra fel i början och vågade inte riktigt, men nu har jag upptäckt att det är tillåtet och ofarligt att misslyckas.Caroline arbetar som mest sommartid. Då jobbar hon ständigt, från åtta på morgnarna till sen kväll. På vintrarna är det lugnt under några månader och då passar hon på att åka i väg och hälsa på vänner.- Jag brukar också vikariera som fritidspedagog på skolor. Det är kul att träffa lite kollegor och eftersom skolvärlden ständigt förändras är det ett bra sätt att behålla den kompetensen.Hon har aldrig upplevt vintern på Hasselö som jobbig. Visserligen händer det att det är omöjligt att ta sig till och från ön ett par veckor om året.- Men det är lugnt och skönt. Vintern är min semester och då passar jag på att ta det lugnt.Hon kunde aldrig föreställa sig att hon skulle bli öbo och öppna restaurang. Kanske är det just därför hon har svårt att sia om framtiden.- Restaurangverksamheten lever sitt eget liv och det är bara att hänga på. Jag vill ge restaurangen minst tio år till. Den är inte bara ett jobb för mig. Det är också ett sätt att hålla skärgården levande och det känns jätteviktigt, säger Caroline som efterlyser fler unga bofasta i skärgården.I dagsläget är dottern Elsa enda barnet på Hasselö och skärgårdsbefolkningen blir allt äldre.- Det behöver bli lättare och billigare att bosätta sig i skärgården och förbindelserna till fastlandet måste bli bättre. En förlängd turistsäsong kan också hjälpa till, för då har öborna något att sysselsätta sig med. Det är svårt att pendla till jobb i stan, säger Caroline som är aktiv i Mellanskärgårdens intresseförening.
Caroline Blomberg
Ålder: 31 år.Bor: Hasselö.Gör: Driver restaurang på Hasselö, tidigare fritidspedagog.Familj: Andreas, Elsa fyra år samt Ebbe och Loka, två tyska jaktterrier.Fritid: Vänner, familj, böcker, familjens hundar.Favoritmaträtt: Fisk och skaldjur, mamma Sonjas potatismos.Blir glad av: Sol, Elsa och en god måltid.Så blir man lycklig: När man försöker ta tillvara på det man har.Favoritpryl: Mobiltelefonen, den är jag väldigt beroende av.Skulle vilja bli bäst i världen på: Att leva i nuet.Sällskap på en öde ö: Min familj och en bra bok.Livsmotto: Allt löser sig!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om