"Jag har levt som pensionär i hela mitt liv"

Som ordförande för författar- och konstnärsorganisationer har Peter Curman i många år arbetat för andra. Nu fyller han 65 och ska ta sig mer tid åt det egna skrivandet.

Fyller 65 år. Peter Curman är antagligen mer känd för sina gärningar än sina böcker. Just nu engagerar han sig i ett fall om en turkisk författare.Foto: Pressens Bild/Arkiv

Fyller 65 år. Peter Curman är antagligen mer känd för sina gärningar än sina böcker. Just nu engagerar han sig i ett fall om en turkisk författare.Foto: Pressens Bild/Arkiv

Foto:

Västervik2005-12-30 00:25
- Jag har ändå levt som pensionär i hela mitt liv och ägnat mig åt det jag vill, skrattar han.
När vi pratas vid strax före jul är Peter Curman nyss hemkommen från rättegången mot författaren Orhan Pamuk i Istanbul. Pamuk står åtalad för att ha förolämpat Turkiet när han i en schweizisk tidning pratade om hur en miljon armenier och 30 000 kurder dödades i landet i början av 1900-talet.
På plats vid rättegången fanns demonstranter för och emot Pamuk men också en mängd företrädare för internationella människorättsorganisationer. En fällande dom kan försvåra ett turkiskt EU-medlemskap.

Peter Curman var i Istanbul som ordförande för den svenska paraplyorganisationen Klys, Konstnärliga och litterära yrkesutövares samarbetsnämnd, också som Turkietkännare sedan många år.
En antologi med hans dikter utkom för övrigt på turkiska i fjol. Det började med att han som ung åkte som reseledare till Grekland och förälskade sig i landet. När juntan grep makten 1967 blev Curman persona non grata för sitt engagemang i Svenska kommittén för Greklands demokrati. Han vände då intresset mot Turkiet och har sedan dess följt konstliv och politik i de båda länderna.
Det var en explosiv stämning vid rättegången. Men Pamuk är inte den första författare vars yttrandefrihet är hotad i Turkiet, men paradoxalt är han inte särskilt politisk.

Peter Curman är initierad och förklarar att det turkiska rättssystemet är en svåröverskådlig djungel av instanser. Rättegången sköts upp för att justitieministern ska utreda om det finns lagutrymme för åtalet.
Han ser ett land med en tyrannisk regim, men samtidigt ett folk som rymmer väldigt många åsiktsriktningar.
- Det finns fördomar om turkarna som en monolitisk massa. Men jag skulle tro att vi svenskar i allmänhet är mer konformistiska. Jag blir irriterad när det låter på EU som vore det ynnest att ta upp landet i gemenskapen, när det borde vara precis tvärtom.

Som ung och socialt medveten poet debuterade han 1965 med Obs! Viktigt och det har blivit ytterligare tiotalet samlingar innan han häromåret på eget förlag gav ut delbokslutet "Medan livet ännu är. Dikter 1965-2003". Mest känd är Peter Curman dock troligen inte för sitt skrivande, utan för andra gärningar. Han har varit kulturchef på både Stockholms-Tidningen och Aftonbladet.
Han var en av initiativtagarna till Författarcentrum och åren 1987-95 var han ordförande för Sveriges författarförbund.
- Det var en så fantastisk tid. Det var den stora europeiska revolutionen. I ett slag förvandlades Vaclav Havel från dissident till president och historien satte hastighetsrekord. Att i en sådan tid leda Författarförbundet var väldigt roligt.

Som ordförande i konstnärsorganisationen Klys sedan ett decennium har han bland annat varit med och drivit fram ersättning för den omfattande privatkopieringen och det pågående ärendet om reklamavbrott, där Klys stödjer filmarna Claes Eriksson och Vilgot Sjömans sak mot TV4.
- Det ska upp i hovrätten till våren men hamnar troligen i Högsta domstolen så småningom. Det kan kosta en miljon att föra talan och då behövs den konstnärliga solidariteten. Det är principiellt viktigt och det har Klys medlemsorganisationer ställt upp på. Man får inte göra avbrott i gudstjänster, men ännu så länge i långfilmer. Det är som Ingmar Bergman sa när vi pratade om saken: "reklamavbrott är som att måla dit en mustasch på Mona Lisa".
När han nu når pensionsålder vill Peter Curman dra sig tillbaka från arbetet med Klys och ge skrivandet mer tid. Men han har ett projekt som han symptomatiskt nog för hans person, gärna vill genomföra innan han lämnar organisationen.
- Först vill jag visa upp ett slags konstnärlig kibbutz i Gümüslük som ligger nära Bodrum vid Medelhavet för en svensk delegation från Klys. Där möts turkiska regissörer, författare, skådespelare i ett slags platonsk akademi. Det vore en idé att ta med sig hem, säger han.
Peter Curman
Yrke: Författare och ordförande i konstnärsorganisationen Klys.
Fyller: 65 år den 3 januari.
Bor: Söder i Stockholm.
Familj: Fru Susin Lindblom, barnen Lovisa, 23 och Julia, 16.
Bakgrund: Debuterade 1965 med diktsamlingen "Obs! Viktigt", en av initiativtagarna till Författarcentrum, ordförande i Sveriges författarförbund 1987-95 och sedan 1995 är han ordförande i Klys, Konstnärliga och litterära yrkesutövares samarbetsnämnd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om