"Jag tycker livet är jättekul"

Han hoppas bli uppvaktad på födelsedagens morgon med kaffebricka, upphoppandes barn i sängen och många kramar.

60 år. Efter 29 år i riksdagen var jobbet som riksgäldsdirektör precis det Bo Lundgren ville ha. Nu fyller han 60. Foto: Fredrik Persson/Scanpix

60 år. Efter 29 år i riksdagen var jobbet som riksgäldsdirektör precis det Bo Lundgren ville ha. Nu fyller han 60. Foto: Fredrik Persson/Scanpix

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2007-07-10 00:25
- Det är det viktigaste. Annars blir det kalas med vännerna ett par dar senare. För övrigt var Riksgälden vänlig nog att ha en mottagning för mig innan jag gick på semester. Bland annat gratulerades jag av min käre efterträdare Fredrik (Reinfeldt) och det var ju trevligt, tycker den blivande jubilaren.
Nej, Bo Lundgren - skåning, civilekonom, före detta riksdagsledamot, skatteminister, moderat partiledare och sedan oktober 2004 chef för Riksgälden - är inte den som flyr när det är firardags. Att det hunnit bli respektingivande 60 ljus som ska blåsas ut på födelsedagstårtan är heller inget som stör den lundgrenska sinnesfriden:
- Jag känner mig fullt verksam och tycker livet är jättekul.

Förutom att familjen Lundgren har hälsan är det faktum att det går bra på jobbet en starkt bidragande orsak till harmonikänslan. Sedan Riksgälden grundades 1789 har huvuduppgiften varit att förvalta och bringa ordning i statens finanser. Något man på senare tid lyckats med i så hög grad att statsfinanserna går som på räls. Bland annat kommer budgetöverskottet i år bli det största genom tiderna och statsskulden den minsta sedan slutet av 1970-talet.
- Det är nästan så att en finansminister drar sig i håret för att det är svårt att hålla i budgeten, skrattar riksgäldschefen.
- Men skämt åsido så är vi på väg ner mot en statsskuld som är under 30 procent som andel av hela ekonomin och BNP och det ger ju en enorm handlingsfrihet för den sittande regeringen oavsett politisk färg.

Den före detta biträdande finansministern vet vad han talar om för han var själv med om att hantera följderna av 1980-talets spekulationsvåg.
- När människor skulle betala tillbaka 80-talslånen slutade man att konsumera vilket orsakade ett kraftigt fall i ekonomin med ett kraftigt budgetunderskott och en ökande statsskuld som följd. På grund av den regering jag satt i då, men också på grund av det som Göran Perssons regeringar åstadkommit, har Sverige nu fått en stabil ekonomisk grund att stå på. Att se frukterna av detta fast i en annan befattning känns mycket roligt.
När erbjudandet om att bli chef för Riksgälden kom var det inte en sekunds tvekan:
- Det var det jobb jag ville ha.

Han har heller inte blivit besviken:
- Jag och mina 160 duktiga medarbetare trivs mycket bra tillsammans. Vi driver en oerhört dynamisk verksamhet som går ut på att varje dag ska statens samlade konton vara noll hos Riksbanken. Antingen lånar vi si eller så många tiotal miljarder, eller så måste vi placera överskottsbetalningar. Hela tiden handlar det om dagsaktuella frågeställningar som gör det till ett mycket spännande jobb.
På frågan om han saknar den politiska hetluften blir det något dröjande svaret:
- Knappast. Jag hade förmånen att få göra 29 händelserika år i riksdagen. Under den tid jag var statsråd hade jag bland annat ansvar för att hantera bankkrisen. Jag fick också genomföra en del skattereformer. I stort sett fick jag gjort en hel del som var kul.

Det finns de som menar att den förnyelse som moderaterna genomgått på senare år initierades av den förre partiledaren.
- Jag anställde Anders Borg och Sven-Otto Littorin. Sedan kanske jag inte vill stå för hela förnyelsen som den kommit att utveckla sig. Men det gick ju mycket bra i valet och det är huvudsaken.
Bo Lundgren driver fortfarande skogsbruket på den gamla släktgården i Sibbhult i östra Skåne och var drabbad av båda stormarna Gudrun och Per.
- En fjärdedel av skogen blåste ner. Men det var sådana som drabbades värre. Jag tycker i alla fall att jag haft stor tur i livet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om