Jane satsar under lågkonjunkturen

Mitt i brinnande lågkonjunktur pekar siffrorna uppåt för egenföretagaren Jane Nyberg i Västervik. För drygt ett år sedan sa hon upp sig från sitt jobb på kommunen och driver nu en egen cateringfirma.

Foto: Anders Steiner

Västervik2008-12-15 07:54
Företaget Janes matkällare ligger mycket riktigt i källaren till boningshuset på Hallströmsgatan i Västervik. Jane, som har sysslat med mat sedan hon halkade in i branschen genom ett sommarjobb på ett snabbmatshak, huserar i den lilla lokalen.- Här kan jag vara kreativ och skapa mina egna saker och det kan bli otroligt vackert. Jag gillar att hitta på själv, säger hon.Här tillbringar hon dagarna med att komponera kallskurna rätter som hon levererar till dop, bröllop, födelsedagar och begravningar. Sedan drygt ett år tillbaka är hon sin egen.- Jag kan sakna pratet i fikarummet med kollegorna, men den sociala biten av arbetet får jag mycket från kunderna, säger hon.Den evigt flödande strömmen av kokböcker i dag förser hushållen med oändliga tips på mer eller mindre avancerade rätter och varje kanal med självaktning har minst ett matprogram, oftast fler. Trots det verkar folk lägga allt kortare tid på matlagning.- Folk har inte tid. Samhället är så i dag. Jag tror att många egentligen vill stå tillsammans i köket och laga mat, men de hinner inte, analyserar Jane.Drömmen som liten var att bli veterinär, och den tanken hägrade länge. Men betygen räckte inte riktigt, då blev det mat i stället. Vägen till en egen cateringfirma har bland annat gått via extraknäck på hamburgerhak och en restaurang på västkusten som hon drev i tio år tillsammans med ex-maken i Halmstad.Att driva restaurang beskriver hon som "slitigt" men "otroligt kul". Efter det äventyret styrde hon nosen tillbaka mot den andra kusten, tillbaka till uppväxtstaden Västervik. Efter jobb på köksavdelningen på dagiset Jurabacken i Västervik vågade hon ta klivet ut till att bli sin egen. Det var maken som pushade henne att ta steget.- Först tog jag tjänstledigt för att testa att driva mitt företag på heltid, och sedan sa jag upp mig, säger Jane och låter nästan lite förvånad.Trots svajiga tider på marknaden har Jane inte ångrat sig en sekund. Telefonen kallar ständigt på uppmärksamhet. Jane noterar en beställning för 25 personer och diskuterar vilken typ av rätter som ska levereras.- Jag tror att små företag klarar sig bättre i dessa tider. Det är lättare att skära ner om man bara är en, och folk fyller ju ändå år och måste ju äta, säger Jane.Enda nackdelen är att det kan vara svårt att ta ledigt. När hon inte förvandlar ingredienser till färdiga smakupplevelser, är det pappersarbete som gäller.- Ska jag vara ledig måste jag lämna Västervik, så är det. Annars går det inte att koppla av, säger hon.Helst sätter hon sig på ett plan till Turkiet för "solen, människorna och maten".Var matintresset kommer ifrån vet hon inte riktigt, men hon säger att det finns i släkten.- Jag var bara två år när min mormor dog, men hon var kalaskokerska. Hon åkte runt till fina fester i Stockholm och lagade mat åt de rika. Hon deltog till och med i köket under en Nobelmiddag, så jag kanske har fått en ådra därifrån.- Min mamma är också duktig på husmanskost, hon har lärt mig att äta ordentligt. Det är många barn som inte kan det i dag.Men hennes egna barn kan. Dottern Madeleine och sonen Fredrik har fått smak för mammas karriärval. De bor kvar med sin pappa på västkusten och är redan inne i branschen. Madeleine har gått ut hotell- och restaurangskola och Fredrik ska bli servitör.- Det är kul, jag hoppas att de ska ge sig ut till sjöss och jobba eller testa att jobba utomlands. Det hade jag gjort om jag skulle ha varit ung i dag, säger Jane.
Jane Nyberg
Ålder: snart 45 årFamilj: Maken Christer, barnen Madeleine och Fredrik, tre bonusbarn och katten BosseGör: Driver sin egen cateringfirma i VästervikBäst med Tjust: Miljön, och allting. Jag gillar småstaden, jag flyttade ju tillbaka till VästervikSenast lästa bok: Jag läser inte så mycket, men jag funderar på ljudböckerFavoriträtt: Raggmunk och fläskGör inte: Bakar, "vid sötsaker drar jag gränsen"
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om