Katastroftema i Radioteatern
- Vi var alla tagna av vad som hänt och kunde naturligtvis inte sända den då. Men nu tycker jag att det har gått tillräckligt lång tid, säger regissören Anders Carlberg.
Det är en serie katastrofer som inleds med något som kallas en tsunami i Radioteaterns pjäs "Force majeure". Snart bryts nyheternas extrasändningar i tv för extra extrasändningar. Klagomuren kollapsar, Kalifornien drabbas av en enorm jordbävning och en värmebölja plötsligt drar fram över ett tidigare decemberkallt Sverige. Nyhetssändningarna följs noga av en familj hemma i Sverige. Pappan arbetar på Folksam och oroar sig för försäkringsföljderna, sonen har hittat en hemsida med en profet som lyckas förutspå katastrof efter katastrof. Även om tonen är surrealistisk - som när havet mellan Skåne och Danmark dras undan - känns ämnet påtagligt aktuellt.
- Det var oväntat att vi skulle bli så profetiska. Idén är åtminstone tio år gammal och vi skrev klart pjäsen sommaren 2003. Det var obehagligt att höra om katastrofen, man kan ju inte förutsäga sådant, säger Eric Åkerlund som skrivit pjäsen tillsammans med Torgny Lindgren.
Titeln är franska för "en högre makt", men här i Sverige är force majeure närmast en juridisk term, som befriar från skadeståndsanspråk i försäkringssammanhang.
- Vi lever tryggt i Sverige utan naturkatastrofer. Man kan lätt invaggas i en säkerhet. Men det mänskliga minnet är kort. Spanska sjukan 1918 dödade 33 000 bara på ett år, säger Eric Åkerlund.
Radioteatern fick pjäsen för två år sedan, men där blev den liggande till i höstas då inspelningen bokades in.
- Direkt efter nyårsafton började vi spela in. Det var precis när allt fortfarande pågick. Det var väldigt märkligt. En tekniker som hade en nära vän som saknades tyckte att det var obehagligt och ville inte arbeta med pjäsen, berättar regissören Anders Carlberg.
Ingen av skådespelarna såg det som ett problem att spela in pjäsen. Däremot tror Anders Carlberg att det inte hade kunnat sända den förrän nu.
- Vi kunde naturligtvis inte sända den då. Det var tur att den inte redan var inspelad och inlagd i sändningstablån, eftersom både radio och tv plockade ut väldigt många program.
Just Radioteatern drog in ett program med Robert Broberg som hette "Gilla läget", titeln kändes olämplig. Och även om "Force majeure" spelades in som planerat så var förutsättningarna plötsligt andra.
- När jag först läste pjäsen funderade jag över hur man skulle kunna förklara ordet tsunami, ett ord jag aldrig hade hört förut. Vid det laget visste varenda människa vad en tsunami var, berättar Anders Carlberg.
Strax före jul gjordes några ändringar i manus. Anders Carlberg var tvungen att förlänga nyhetssändningarna som skulle ligga i bakgrunden och man lät nyhetsuppläsaren säga något om fågelinfluensan.
- Plötsligt var den också aktuell. När det hade lagt sig kom orkanen över Sverige. Vid det laget hade vi inte blivit förvånade om Kalifornien skulle drabbas av en stor jordbävning, säger Anders Carlberg.Fotnot: "Force majeure" har premiär i Sveriges Radio P1 i kväll.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!