Kläderna, festen och maten

För bruden är det stilrena klänningar i klassiska färger som gäller. Och i linje med ekotrenden får det gärna vara vintage.

Kyrkbröllop är inne igen om man får tro på bröllopsfixaren. I stället för att ha vigseln på en speciell plats lägger man krutet på festen som gärna får hålla på i flera dagar.
Foto: Rickard Hansson

Kyrkbröllop är inne igen om man får tro på bröllopsfixaren. I stället för att ha vigseln på en speciell plats lägger man krutet på festen som gärna får hålla på i flera dagar. Foto: Rickard Hansson

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2009-05-07 17:56

Fördelen med det är att man kan köpa tre stycken lite billigare klänningar i stället för bara en dyr, menar Malin Gustafsson. Det går bra ihop med trenden att byta klänning mellan ceremonin och festen.
- Själv ska jag ha en silvergrå klänning med släp under vigseln och sedan en svart cocktailklänning på fredagskvällen när vi har buffémingel. Eftersom vårt bröllop varar i två dagar har vi stor fest på lördagen och då blir det bröllopsklänningen utan släp.
För brudgummen är variationerna inte lika stora, men vintage med personlig touch funkar även där, och kavajen står sig alltid.

Trenden att gifta sig på en unik och speciell plats som en sandstrand eller en bergstopp har börjat få stå tillbaka för det mer konventionella, eftersom det inte kräver lika mycket logistik. Att gifta sig i kyrkan eller i rådhuset för att sedan satsa ordentligt på festen blir allt vanligare.
- Det är helt klart en trend att göra festen längre, att låta bröllopet hålla på i två-tre dagar.
Tyvärr blir det lätt dyrare för gästen, men det går ju som brudpar att hjälpa till med hotellkostnader och transport. Man kan också tydligt säga att man inte vill ha några presenter, presenten är att de kommer, säger Malin Gustafsson.
På själva festen är det trendigt att låta det personliga få utrymme genom att till exempel tapetsera med bilder på brudparet, låta gästerna önska musik i förväg eller att presentera alla gästerna muntligt. Bröllopsfixaren tipsar om att våga gå ifrån konventionerna och krydda med sitt eget.

Ut med tunga gräddsåser och in med fräscht, nyttigt och hälsosamt. Med ekologiska förtecken går det att göra spännande menyer med säsongsråvaror och närodlat, menar Malin Gustafsson.
- På vårt bröllop ska vi ha en kall femrättersmeny. Det kommer att bli väldigt fräscht med inslag som ekologiska vildtomater, babyavocado och närproducerad fisk, kött och ost.
När det gäller dukning och dekorationer är det aldrig fel att ha ett genomgående tema. Det kan synas i färger som går igen i blommor och kläder, eller dekorationer som matchar maten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om