Konditor med vilja och idéer
Full av idéer och entusiasm har Annika Stagård tagit sig an uppgiften att driva café och bageri i Gamleby. - Det är typiskt tjejer att inte våga. Men det går, om man vågar. Med hårt jobb och lite vilja.
Annika Stagård har många planer för hur verksamheten ska utvecklas vid caféet och hembageriet.
Foto: Anders Steiner
- Vi är båda starka personer, men vi har delat upp ansvarsområdena tydligt, säger Annika. Hennes sambo sköter i huvudsak brödbakande och bokföring, och hon konditorivaror, personal och kundkontakter. De har också en anställd.Annika tycker att det fungerar bra att jobba tillsammans med sin sambo, och ser det som en fördel att de känner varandra väl.Både hon och Anders hade fasta jobb innan, som de sa upp sig från för att starta Stagårds Café & Hembageri. De hade pratat i flera år innan dess om att ha något eget, men det hade inte känts rätt förut, av olika skäl.Sedan var det någon som såg att hembageriet i Gamleby var till salu och tyckte att det skulle vara något för Annika.- Nja, tänkte hon först.Hon tyckte att det verkade vara så mycket jobb med det.Men hon ändrade sig. Hon sa till Anders en fredag att hon funderade på att köpa ett café, och han var genast med på noterna. På måndagen pratade de med banken och sedan dröjde det inte länge innan köpet var klart.Annika säger att det finns både fördelar och nackdelar med att starta under lågsäsong, som de gjorde. Fördelen är att de har mer tid på sig att komma i ordning och hitta rutiner. Nackdelen är förstås ekonomin.- Det gäller att klara vintern. Det är ett pusslande. Så det blir ett budgetbröllop på nyår, säger hon med ett skratt.Efter två månader med café och bageri - har de några tips till andra som drömmer om att starta företag? Vad ska man tänka på?- Det är viktigt att vara bra förberedd innan, ha en plan och titta vad som finns runtomkring. Vrida på vända på siffrorna. Sedan tänker jag att det är viktigt när man är på en sådan här liten ort att man samverkar med varandra, och ser varandra som komplement, i stället för att konkurrera, säger Annika.Hon berättar att ett nätverk mellan lokala företagare i Gamleby håller på att byggas upp, med hjälp av Västervik Framåt. Ett av målen är att knyta ihop de två centrum som finns i Gamleby i dag.Annika Stagård har många tankar om hur verksamheten vid caféet/bageriet kan utvecklas.Bland annat vill hon och Anders, om de får bygglov, bygga en uteservering mot ån till. Där skulle de kunna ha viskvällar med lokala artister, och kanske allsång.Annika har tidigare jobbat mycket med sång och musik. Hon har sjungit på såväl privata fester och tillställningar som på större konserter, och det är ett intresse som hon inte vill släppa.I sitt förra arbete, som församlingspedagog i Svenska kyrkan, hade hon barnsång. Det tänker hon fortsätta med - fast i caféet. Den 29 november plockar hon fram gitarren och drar i gång sångstunder för daglediga småbarnsföräldrar.Och redan i dag, måndag, utökar hon och Anders sortimentet med dagens soppa och bröd.Fler planer finns för framtiden, men de är än så länge hemliga. Mycket handlar om pengar, vad de tror att de har råd med.- Det finns jättemycket utvecklingsmöjligheter. Vi får ta en bit i taget, säger Annika.Hon har också tagit fasta på att det kan vara svårt att gå ut och fika med små barn, som kanske äter upp sin bulle på fem minuter och sedan gråter för att det är så långtråkigt, när de vuxna vill prata. Därför finns det en speciell lekhörna för barn. En ganska enkel sak att ordna, men som gör stor skillnad för de små besökarna.Annika vet att det har funnits ett bageri på platsen sedan 1939, men hon vet inte så mycket om dess historia, och efterlyser berättelser och bilder från bageriet förr i tiden.- Det skulle vara roligt att sammanställa det.Hon tänker också utlysa en tävling, för att få fram en Garpebakelse. Redan nu kan man börja fundera och lämna in recept. Tio bidrag tas ut till jurybedömning, och då får receptinlämnaren själv baka sitt bidrag. Första pris är inte bestämt än vad det blir...
Personligt
Namn: Annika StagårdÅlder: 37 årBor: HallingebergFamilj: sambon (snart maken!) Anders, en son och en bonusdotterHusdjur: en bordercollie, en kattIntressen: musik, dansa, hantverk, laga mat, baka, umgås med familj och vänner.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!