Konsumenternas vän fortfarande på hugget
Före Sverker Olofssons tid hette den bitskaste konsumentreportern i radio och tv Charlotte Reimerson. Nu fyller hon 80, och journalisten i henne är fortfarande på hugget.
80 år. Charlotte Reimerson har som kritisk och engagerad konsumentjournalist värnat om den lilla människan. Och engagemanget har inte upphört än. Foto: Anna Karin Remierson
Foto:
- Jag blev det och var högljudd, skrev insändare, blev intervjuad i radion och bestämde mig för att bli journalist och specialiserad på konsumentfrågor, berättar Charlotte.
Det första jobbet fick hon 1950 på Sveriges Radio. Husmorshalvtimmen blev en riktig radioklassiker, och avlöstes på 1960-talet av lika uppskattade Familjespegeln. Skrivit har hon gjort regelbundet under årens lopp, i bland annat Expressen, Aftonbladet och ICA-kuriren.
På 1970- och 1980-talet uppmärksammades hennes konsumentinslag i Aktuellt med Konsumentaktuellt och A45. Hon gjorde som hon alltid gjort, kombinerade sina erfarenheter som konsument med ett envist grävande, och gjorde det ena stora avslöjandet efter det andra. 1980 fick hon Stora Journalistpriset.
- Personligen var det oerhört glädjande men ännu härligare var känslan av att nu fick konsumentupplysning status och erkännande som en viktig gren av journalistiken, säger Charlotte om priset.
När hon arbetade på Aktuellt fick hon många önskemål om bättre information om våra rättigheter och skyldigheter vid begravning. Hon lovade ta tag i det efter pensioneringen, och det har hon gjort med besked. Efter boken Den sista tjänsten - om död och begravning, har Charlotte gjort ytterligare sju skrifter i ämnet, utgivna av Församlingsförbundet. Fler kan det bli, eftersom intresset är stort.
- Det som sporrar mig är människors önskan om kunskap och hjälp i valet av varor och tjänster.
För en tid sedan gjorde hon en donation till Arkivet Nordiska Museet. Ett stycke svensk konsumentupplysningshistoria i form av manuskript, brev, annonsexempel, tidningsklipp och domstolshandlingar som ska sammanställas, kommenteras och skickas iväg, kartong efter kartong.
- På gång just nu är en "fusk och snusk"-kartong med klipp om bland annat vattensjuk julskinka som jag avslöjat i flera år.
Med ditt arbete har du väckt och medvetandegjort konsumenter landet runt. Men finns det något du har misslyckats med?
- Ja, att jag inte trots 30 års envist debatterande fått våra politiker och lagstiftare att inse nödvändigheten av obligatorisk kommunal konsumentvägledning.
Det blev nämligen ett frivilligt åtagande 1976 och det är det största politiska sveket under 1900-talet mot oss konsumenter - och det bara fortsätter medan marknadskrafterna brer ut sig och tar för sig mer och mer.
Kritisk och engagerad är fortfarande ledord för att beskriva denna pionjär, som inte bara var en av Sveriges första konsumentreportrar utan också den första kvinnan i Svenska journalistförbundets styrelse. Nu träder hon in i sitt åttonde decennium, ännu mycket aktiv. Hon "går och mår bra", och åldras i sin egen takt. Födelsedagen ska firas i Halmstad, där hon föddes för 80 år sedan.
- En liten sentimental resa i sällskap med min lillasyster, som är 66 år. Vi ska hålla handen, gå på stranden, och minnas.
Charlotte Reimerson
Fyller: 80 den 10 januari.
Bor: I Stockholm i ett höghus på en klippa med fin utsikt.
Familj: En dotter med sambo, en son med hustru, tre barnbarn.
Aktuell: Kom i augusti 2006 ut med skriften "Vad får jag för min begravningsavgift?", som kan fås via församlingen.
Bor: I Stockholm i ett höghus på en klippa med fin utsikt.
Familj: En dotter med sambo, en son med hustru, tre barnbarn.
Aktuell: Kom i augusti 2006 ut med skriften "Vad får jag för min begravningsavgift?", som kan fås via församlingen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!