Kravmärkt fisk och graffiti i gymnasiets bibliotek

Nu är gymnasiets treor klara med sina projektarbeten och på tisdagskvällen hade de en vernissage på skolan där besökarna kunde lära sig mer om bland annat drömtydning, gatukonst och miljöfrågor.

William Robertson har fotat gatukonst i Malmö och Lund, samt pratat med olika gatukonstnärer.Foto: Anders Steiner

William Robertson har fotat gatukonst i Malmö och Lund, samt pratat med olika gatukonstnärer.Foto: Anders Steiner

Foto: Anders Steiner

Västervik2011-05-24 22:56

Det var en hel del besökare när treorna på gymnasiet ställde ut sina projektarbeten på tisdagskvällen. I biblioteket stod Maria Madan-Andersson, Lisa Glemme och Alexandra Didriksson. De bjöd på snittar gjorda på tonfisk och visade upp sin kokbok: "Lilla fiskboken - släng pengarna i sjön!"

- Boken ska stötta torsken i Östersjön och alla pengar vi tjänar på försäljning ska gå oavkortat till WWF. Recepten är framtagna för att passa vårt syfte, vi ville från början göra något för att förbättra miljön, säger Lisa Glemme.

Boken innehåller, förutom recept, också en liten fiskguide där läsarna får koll på vad som är okej att köpa och vilken fisk man ska undvika, plus fakta om alla fiskar som är med. Maria säger att de fått in fem tusen kronor hittills.

- Det har varit mycket jobb och vi började väl i augusti någon gång. Det är viktigt att uppmärksamma torsken i Östersjön, många har dålig koll.

- Vi har hittat alla recepten på internet men ändrat om dem lite och det har gått bättre än väntat med försäljningen, säger Alexandra.

Några bord längre bort står William Robertson framför en overheadduk med foton på gatukonst.

- Jag vill visa främst den äldre generationen att gatukonst är riktig konst och inte bara något som "dumma ungdomar" håller på med. Det behöver inte vara graffiti, det kan lika gärna vara pärlplattor, mosaik eller stickning.

Förutom att fota gatukonst i Malmö och Lund har William även pratat med fyra gatukonstnärer, varav en tjänar pengar på sin konst. William säger att det roligaste varit att bearbeta och lägga ut arbetet.

- Målet har varit viktigare än processen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om