Lycke lämnar fullmäktige

En av moderaternas veteraner tackar för sig. Bertil Lycke ställer inte upp för omval till kommunfullmäktige.

Går vidare. Efter 20 år som ledamot i kommunfullmäktige tycker Bertil Lycke att det kan vara dags att släppa fram nya krafter. Foto: ANDERS STEINER

Går vidare. Efter 20 år som ledamot i kommunfullmäktige tycker Bertil Lycke att det kan vara dags att släppa fram nya krafter. Foto: ANDERS STEINER

Foto:

Västervik2005-11-12 00:25
- När jag kom in för 20 år sedan hade jag synen att man inte skulle sitta för länge på samma post. Jag känner mig mogen för att låta andra ta över.
Bertil Lycke slår med andra ord inte igen dörren med en smäll. Han kommer att fortsätta att tjäna moderaterna.
Samtidigt gör han ingen hemlighet att under hans år som politisk aktiv har utvecklingen inte gått i önskvärd riktning.
- Titta på statistiken från OECD. Sverige rör sig stadigt uppåt när det gäller skattetryck och den offentliga sektorns storlek.

Han aktar sig för att kritisera det egna partiet, men man märker att han inte är tillfreds med den politiska utvecklingen generellt. Kampen om väljarna har enligt honom blivit allt hårdare, och partier både från höger och vänster slåss om väljarna i mitten. Han tycker att några partier, inte minst s, är alltför generösa med löften.
Hur är det med ditt parti? Lyckas ni stå emot trycket?
- Njaa, inte helt.
Under åren som gått tycker han sig ha sett hur det finns frågor som politikerna inte vill ta i trots att de vet att det är nödvändigt. Vissa beslut skulle vara "politiska självmord". När han tillfrågas om vad det är för frågor vill han inte ge några tydliga exempel. Däremot tycker han att avgifter och skatter är områden som det läggs stor energi på att hitta sätt att höja utan att väljarna märker det.
Vad tycker du om partiets ompositionering där man försöker bli ett bredare parti för att locka mittenväljare?
- Det är en diskussion som förts i många år. Hur mycket mot mitten ska vi gå. Vi var väldigt tydliga i förra valet, och jag hörde till Bo Lundgrens anhängare, men det blev en snedtändning.
Bertil Lycke konstaterar att partiledarens karisma, antingen man gillar det eller inte, har stor betydelse.
- Både Fredrik Reinfeldt på riksplanet och Harald Hjalmarsson lokalt, har förmågan att attrahera väljarna.
Fritidspolitikernas situation har ofta diskuterats. Bertil Lycke erkänner visserligen att det ska bli skönt att få en mindre inrutad tillvaro med färre möten. Det politiska engagemanget har kombinerats med rollen som småföretagare.
Samtidigt tycker han att de 20 åren i fullmäktige har gett honom en hel del.
- Mitt liv hade varit fattigare om jag nöjt mig med att stanna på firman. Jag har fått en inblick i hur samhället fungerar.

Det politiska livet kan vara tufft. För några år sådan skakades Västerviksmoderaterna av interna konflikter med djupa personliga motsättningar.
- Det är skillnad nu. Det är väldigt bra stämning i partiet. Harald har varit en samlande kraft.
Stämningen är inte bara bra på de politiska gruppmötena. Bertil Lycke berättar att inför förra julen bakade forna fraktionsmotståndare lussebullar tillsammans vid ett samkväm hos Katarina Andersson i Loftahammar.
Bra och dåligt under 20 år i kommunpolitiken
+
Utvecklingen på Gränsö. Från att ha legat i kommunal malpåse har slottet fått liv tack vare en privat entreprenör.
Rondellen på infarten. Omstridd innan den byggdes. Nu tycker Bertil Lycke att det blev en bra lösning.
Medborgarförslagen. Bertil Lycke ställde sig frågande till möjligheten när den infördes. Nu tycker han att den blivit en bra kanal för medborgarna att få in idéer i kommunpolitiken.
-
P-avgifterna. För åtta år sedan gick moderaterna till val på slopade p-avgifter i Västervik. Utvecklingen sedan dess har snarare gått mot att fler p-platser avgiftsbelagts.
För många ledamöter i kommunfullmäktige. Det är få som deltar i debatten. Fullmäktiges roll behöver förändras. Det ska vara det högsta beslutande organet, men i dag tas det inte på allvar av många politiker och tjänstemän.
Förvaltningsformen. Dagens modell är alldeles för tungrodd där många ärenden vandrar från facknämnder till kommunstyrelsen och sedan till kommunfullmäktige innan det blir något beslut. För att snabba upp beslutsgången kan det vara frestande att lägga verksam i bolag. Det är ingen bra utveckling enligt Lycke som efterlyser en moderniserad politisk förvaltningsform.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om