Mångsidig konstnär känner sig som Luther

I mer än tjugo år har Ernst Billgren synts, hörts och målat sig fram till en upphöjd position i konst-Sverige. Den 18 november fyller han 50 år.

Mannen överallt. Ernst Billgren syns flitigt i media, men är förstås också en hårt arbetande konstnär. Härnäst väntar bland annat uppdrag åt Kosta Boda. Foto: Yvonne Åsell/SVD/Scanpix

Mannen överallt. Ernst Billgren syns flitigt i media, men är förstås också en hårt arbetande konstnär. Härnäst väntar bland annat uppdrag åt Kosta Boda. Foto: Yvonne Åsell/SVD/Scanpix

Foto:

Västervik2007-11-16 00:25
Att vara nybörjare är inget som skrämmer Ernst Billgren. Utöver måleriet har denna arbetsnarkoman med varierande framgång gett sig på film, tv, romaner och internetspel, skulptur och möbelformgivning, rockband och mycket annat.
- Det är ju alltid roligast att göra saker som man inte klarar av, har han tidigare sagt i en intervju med TT Spektra.
Härnäst på agendan står ett uppdrag som glasformgivare åt Kosta Boda, men också en offentlig utsmyckning i en av Malmös parker, där den numera försvunna skulpturen Diana i badet ska ersättas. Det ser onekligen ut som en tanke när Sveriges mest kände nu levande naturmålare, med en särskild förkärlek för rävar och änder, får skapa sin version av gudinnan Diana, de vilda djurens beskyddare. Kitsch, har somliga kallat hans naturmålningar. Själv har Ernst Billgren förklarat sin konst som ett utforskande av själva uppfattningen om vad konst och kvalitet är för något.

Som den hyperproduktiva konstnär han är så avverkade Ernst Billgren sin "mitt i livet-utställning" redan för åtta år sedan. Retrospektivet Andrum på Liljevalchs slog publikrekord första helgen, inte minst på grund av att Billgren i samma veva ställde upp i allt som hade med media att göra och snabbt blev en av de mest exponerade personerna i landet. Han har fortsatt att synas flitigt i offentliga sammanhang, gärna i sällskap med så vitt skilda personer som E-Type, Göran Persson och prinsessan Victoria.
Enligt honom själv var även det ett konstprojekt, som handlade om att utforska offentlighet och folklighet. I romanen Kommittén, som senare blev tv-serien AK3, beskriver han hur unga konstnärer skulle kunna utnyttja media som en gerillaverksamhet, för att nå ut med sin konst utan hjälp av den rigida konstvärlden.
- Jag ser mig själv lite som Luther som spikar upp teser på kyrkdörren. Det vore jätteroligt om de som nu är undanträngda tar till sig dem, tar plats och bryter ner systemet, sade han då till TT Spektra.

Den röda tråden i Kommittén är att ett mycket litet antal personer har makten över utbildningen, stipendiefonderna och utställningsverksamheten i konstvärlden, och att denna informella kommitté enbart gynnar en begränsad skara konstnärer. Själv tillhör Ernst Billgren sedan länge detta exklusiva fåtal, vilket han till TT spektra har kommenterat så här:
- Jag satt ju i sju, åtta styrelser som mest. Och det är ju samma människor som sitter överallt. Och jag tycker det är rimligt, för det är inte mer än tio människor som har vettiga åsikter.
Ernst Billgren
<STRONG>Fyller: </STRONG>50 år den 18 november. <STRONG>Bor: </STRONG>I Thor Modéens gamla våning på Östermalm i Stockholm. <STRONG>Familj: </STRONG>Gift med Helene Billgren, två barn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om