Det var för fyra år sedan som förskolan i Bromma utanför Stockholm första gången kom i kontakt med Nonviolent Communication, eller giraffspråket, i samband med en utbildning. Både ledningen och personalen blev intresserade och nu har förhållningssättet blivit en naturlig del av den dagliga verksamheten. Grundläggande tankar inom NVC är att människor som är framgångsrika i sin kommunikation är framgångsrika i sina relationer och att medkänsla med sig själv och andra är en grundkvalitet för framgångsrik kommunikation.
Metoden utvecklades under 1960-talet av den amerikanske psykologen Dr Marshall B. Rosenberg och kom till Sverige i slutet av 1980-talet.
Hur påverkar det nya förhållningssättet den dagliga verksamheten?
- Vi försöker lära barnen att sätta ord på sina känslor. Det räcker inte att säga att den man är arg på är dum, för det täcker så mycket. Om ett barn gråter kan det betyda att han är arg, besviken eller frustrerad, inte nödvändigtvis ledsen. Våra tvååringar kan till och med säga att de är irriterade nu, berättar förskoleläraren Tracy Sundhed.´
Hur agerar ni i en konfliktsituation mellan två barn?
- Vi ser det inte som vår roll att lösa konflikten, utan vi är medlare och sätter ord på det som sker, uppmuntrar barnen att lyssna på varandra och frågar hur de tycker vi ska göra. Ibland bjuder vi även in andra barn som står bredvid, säger Tracy Sundhed, som menar att konflikter är en del av den normala utvecklingen.
- Det finns inget manus, men det finns en nyckel och det är att barnen stannar kvar i konflikten, blir sedda och hörda och får möjligheten att lyssna på det andra barnet.
Även personalen använder sig av NVC i kommunikationen med varandra, vilket är mycket svårare än i arbetet med barnen, tycker både Tracy Sundhed och Sonja Derkert.
- Men det har blivit lättare att ge och ta emot feedback av varandra. Och vi har kommit närmare varandra, säger Sonja Derkert.
Hur har föräldrarna reagerat?
- De är väldigt nyfikna och intresserade, men det är långt ifrån alla som har deltagit i någon av de workshops vi har haft. Många föräldrar berättar att de märkt att barnen blivit väldigt tydliga med att tala om vad de vill och kan uttrycka det, säger Sonja Derkert.
Ann-Cathrine Johnsson/TT Spektra
ac.johnsson@ttspektra.se
Visste du att...
... förskolan Gökboet är en av fem förskolor inom Ängbybarnens förskolor som använder sig av NVC. Sedan 2007 är Ängbybarnens förskolor med i ett EU-projekt, tillsammans med fem andra europeiska länder, som utgår från ett fredligt sätt att kommunicera inom förskolan.