Minnesord

Västervik2006-10-11 00:25
Mariana Fryk är död. Med henne går en färgstark och mycket närvarande kvinna in bland skuggorna, in i det sista vänd mot världen bakom henne, osentimental och leende. Hon visste att hon fått ett gott liv.
Hon föddes som Agnes Olofsson, men kallades snart Aldi. Hon var traktens skönhet, studerade vid Emmaboda mellanskola, lärde sig tyska flytande och gifte sig 20 år gammal, högt över sitt ursprung. Brudgummens familj ville ha ståndsmässigt bröllop, kyrka, högtidsdräkt och herrgårdsmiddag. Aldi vägrade. Ville Olle Carlström ha henne skulle vigseln ske hemma i föräldrarnas vardagsrum. Hon hade inget att skämmas för, tvärtom.
Och så blev det också. Olle Carlström och Aldi Olofsson sa ja bland pelargonior, trasmattor och enkelhetens möbler.
Aldi Carlström var inte bara vacker. Hon var också begåvad och snart en ekonomisk kraft i det carlströmska handelshuset, som tillverkade egna cyklar och sålde tyska bilar. Elegant lärde hon sig tidens vett och etikett i umgänget med glasbrukssocieteten och när hon lämnade äktenskapet och flyttade till Växjö på 50-talet hade hon med sig mycket av det som skulle göra henne så framgångsrik i affärslivet: en varm blick, ordets makt, mod och handlingskraft, allt förpackat i vackra dräkter och tidens eleganta håruppsättningar.

Hon gifte sig på nytt och blev fru Aldi Peterson. Men det var som ekonomiskt ansvarig hon gjorde sig känd, först i den rika trävarubranschen tillsammans med Carl Gunnar Grennström, sedan i Växjöhem och fastighetsbolaget Sunaman, som byggde Växjös hundratals bostäder i miljonprogrammet på 60-talet. Hon blev ett slags Sigrid Storråda i modern skepnad, en kvinna man lyssnade på i 50-talets mansdominerade värld, fröken Stephens kvinnliga förtrogna på Huseby, när godset vacklade och skogen föll, den som "med osedvanlig förmåga att finns utvägar och nödvändiga kontakter ända upp på riksbanksnivå stod för hela kapitalanskaffningen till bostadsbyggandet i Växjö", som den legendariske kommunalmannen Georg Lücklig skrev i ett rekommendationsbrev.
Under några år fungerade hon som företagsdoktor, långt innan ordet var uppfunnet, bland annat på Gottåsa Cementgjuteri och som hon verksamt bidrog till att få på fötter. Men när hon på 70-talet gifte sig för tredje gången, nu med läkaren Erik Fryk, drog hon sig tillbaka från den omtumlande affärsvärlden, blev provinsialläkarhustru, assistent och psykoterapeut, allt vid hans sida i Mellansverige, Norge och Norrbotten.

I mitten av 80-talet köpte de konstnären Harald Wibergs vackra gård utanför Västervik, där de sedan levt sina sista tjugo år tillsammans. Erik Fryk var inte bara hennes man; till slut blev han också hennes kärleksfulle läkare och vårdade henne i hemmet de sista månaderna, allt intill de sista dagarna. Flickan Agnes som blev Aldi blev för honom Mariana, med ett annat av sina dopnamn, och det är som Mariana Fryk hon kommer att vila under sin sten vid Gladhammars kyrka, sörjd också av kusiner, övrig släkt och många vänner. Egna barn fick hon inga.
Hon fick leva i 85 år, 11 månader och 21 dagar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om