Naturliga vägar till en bra förlossning

För den som vill prova att föda utan medicinsk smärtlindring finns flera alternativ. Med lite förberedelse är chansen större att du kommer närmare den förlossning du själv vill ha.

För en sådan här liten krabat kan man utstå det mesta. Men tänk igenom förlossningen innan. På vilka sätt kan du underlätta den?

För en sådan här liten krabat kan man utstå det mesta. Men tänk igenom förlossningen innan. På vilka sätt kan du underlätta den?

Foto: JUREK HOLZER/SCANPIX

Västervik2008-08-26 16:23

1. Akupunktur
Akupunktur gör att kroppen frigör endorfiner - kroppens eget försvarssystem mot smärta. Många kvinnor upplever också att de får lättare att slappna av och att värkarnas smärttoppar blir mindre intensiva. Behandlingen kan även ges för att snabba på värkarbetet eller för att minska illamående. Ett minus är att alla barnmorskor inte kan sätta akupunkturnålar. Det är också individuellt om man är mottaglig för behandlingen.

2. TENS (transkutan elektrisk nervstimulering)
Genom att utsätta kroppen för små elektriska stötar blockeras smärtan och känns mer uthärdlig. Fyra små gummiplattor fästs på huden där det gör ont. Ju mer ont det gör desto högre styrka väljer man. Impulserna aktiverar kroppens frisättning av endorfiner och känns som att det pirrar i huden.
TENS-apparater går att låna eller hyra hos de flesta mödrarvårdscentraler.

3. Profylaxandning
Genom profylaxandning andas du dig igenom förlossningen. Metoden var populär på 1970-talet och har nu fått en renässans, i en något modernare version.
När du fokuserar på andningen är det lättare att slappna av och smärtan blir inte lika stark. En viktig del handlar också om mental förberedelse och inre målbilder. Det finns kurser i metoden där även partnern är med. Partnern har en viktig roll i andningen och i att stötta både fysiskt och mentalt.

4. Massage
Massage hjälper dig att slappna av och får syret att komma tillbaka till delar av kroppen som tidigare varit spända. Massage sätter också fart på vårt lugn- och rohormon - oxytocinet, som dessutom är värkstimulerande. Partnern eller barnmorskan kan till exempel genom att massera eller trycka ihop höftbenen medan värkarna pågår lindra smärtan. Det kan även vara skönt att få massage över ländryggen. I profylaxkurserna ingår även massageövningar, där partnern får lära sig olika tekniker.

5.Sterila kvaddlar
Sterilt vatten sprutas in under huden där smärtan känns som mest, i ländryggen eller nedre delen av magen. Smärtan som injektionen ger aktiverar kroppens egen förmåga att hämma smärtupplevelsen. Effekten varar mellan en och två timmar och kan sedan upprepas. Det är individuellt hur bra smärtlindring man uppnår. För vissa upplevs smärtan när vattnet injiceras som mycket stark.

6. Visualisering/Inre bilder
Inre bilder kan ta fokus från smärtan. Genom att visualisera något positivt påverkar du ditt sinnesläge. Kanske föreställer du dig att du är en delfin som dyker genom vågorna eller att du är på en plats där du känner dig trygg och harmonisk. Det kan också fungera att fokusera på något konkret som påminner dig om något positivt, som till exempel en sak eller ett klädesplagg som tillhör ett äldre syskon.

7. Dyktekniken
En smärtlindringsmetod utvecklad av barnmorskan Cayenne Ekhjord. I stället för att kämpa emot värken ska man försöka bli ett med den och följa med vågen av smärta. När värken kommer slappnar du av i käkar och axlar. Ta en värk i taget, och tänk varken bakåt eller framåt. Släpp taget och dyk in i smärtan. När värken planar ut, stanna kvar i tröttheten. Prata inte och vila till nästa värk.

8. Varmt bad och dusch
Varmt vatten hjälper musklerna att slappna av och kan även lindra smärtan under öppningsskedet. Kroppens stresshormoner sjunker också av värmen. Om vattnet har gått bör man inte bada, på grund av infektionsrisken.

9. Varma vetekuddar och värmedynor
En varm vetekudde, som värms i microvågsugn, eller annan värmedyna kan lindra värkarna under öppningsskedet. Det finns till och med modeller anpassade för förlossning, som går att fästa runt höfterna med kardborreband, för att ge större rörelsefrihet.

Ann-Cathrine Johnsson/TT Spektra
ac.johnsson@ttspektra.se

Källor: Innan du föder - en inspirerande guide till den nya psykoprofylaxtekniken, av Anna Wilsby (B.Wahlström)
Föda barn - timmarna du aldrig glömmer, av Katerina Janouch (Piratförlaget)
Mamma, Pappa, Barn, av Lisa Fabre (Natur och Kultur)

Smärtlindring
Det finns två typer av smärtlindring - medicinsk och icke medicinsk.
Här är några exempel på medicinsk smärtlindring:
1. Smärtstillanade tabletter
2. Lustgas
3. Ryggbedövning (epidural)
4. Spinalbedövning
5. Bäckenbottenbedövning
6. Livmoderhalsbedövning
Källa: Vårdguiden
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om