Nils Anderson har avlidit

Foto:

Västervik2006-01-27 00:25
I en ålder av 93 år har tidigare stadskamrer Nils Anderson stilla avlidit.
Nils Anderson har i alla tider förknippats med Västervik. Det fanns ett likhetstecken mellan namnen. Det inte Nils kunde om staden och dess invånare var kanske inte ens värt att veta.
Han var född och uppvuxen i Västervik. Efter realexamen fortsatte han med handelsstudier. År 1932 återkom han till Västervik och fick anställning vid Västerviks Kraft AB.

Året därpå, jubileumsåret 1933, började Nils Anderson sin bana inom Västerviks stadsförvaltning. Naturligtvis var första arbetsplatsen förlagd till Rådhuset. Det året arrangerade Västervik en mycket lyckad jubileumsutställning och det nybyggda Lysingsbadet invigdes.
Plötsligt omfattade dåtidens nöjesskatt stora summor som drätselkontoret hade svårt att hinna med. Den sifferbegåvade Nils Anderson fick chansen. 1933 var inte stadsförvaltningen så stor, 152 kommunalanställda och 12 666 invånare administrerades av endast fem personer. En av dem var Nils Anderson.
Därefter blev det 45 år i kommunens tjänst och stadskamrer Nils Anderson slutade efter 16 343 arbetsdagar den 29 september 1978. För varje år blev budgetarna större och antalet invånare under lång tid flera.
Samma år, 1978, och en månad senare var det naturligtvis Nils Anderson som såg till att allt skulle fungera inför kungabesöket.

Ordnat och ställt för att Västervik skulle vara med på kartan och vara ett attraktivt utflyktsmål har han gjort i hela sitt liv.
Det går inte att skriva hur mycket som helst men Nils Anderson var en mycket drivande kraft för Lysingsbadets tillkomst. Idrottshallen på Bökensved med så något unikt som fyra bowlingbanor var också mycket Nils förtjänst. Själv spelade Nils bowling i den nu nedlagda klubben Vesta.
Föreningslivet har också varit omfattande. Förutom bowlingen så deltog Nils aktivt i många andra föreningar. På flera sätt. Han var exempelvis revisor i IFK Västervik i drygt 60 år. Han har varit president i Rotary, suttit i styrelsen för Tjustbygdens Sparbank och mycket mera. Uppdragen blev många.

Lysingsbadet låg som sagt riktigt varmt om hjärtat. Liksom övriga turistiska projekt. Långt innan det fanns en politisk turistnämnd så fanns Västerviks Turistförening. Nils var engagerad i den och så sent som i somras gjorde VT ett reportage med Nils Anderson och Solvig Kinnander där de inne i Slottsruinen berättade minnen från Visfestivalens första år.
Otaliga är de gånger som han själv medverkat i Västerviks-Tidningens spalter med historiska berättelser om Västerviks utveckling och om sina egna och familjens personliga smultronställen. Inte minst då stugan och Skanviks klippor på Gränsö.
Närmast sörjande är hustru Ulla samt barnen Vivianne och Torsten med familjer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om