Nu gäller logdans för Lea

Länets trafikpolischef Lars-Erik Andersson i Kalmar, oftast kallad Lea, gick i pension på onsdagen. Han har i decennier kämpat för att få ned medelhastigheten på länets vägar och därigenom minska antalet olyckor.

Trafiksäkerhetskämpe går. På onsdagen gick Kalmar läns trafikpolischef Lars-Erik Andersson i pension efter 44 år som polis. Han har i decennier kämpat för att få ned medelhastigheten, de senaste åren med automatiska fartkameror, och därmed antalet olyckor på länets vägar.                                    Foto: Polisen

Trafiksäkerhetskämpe går. På onsdagen gick Kalmar läns trafikpolischef Lars-Erik Andersson i pension efter 44 år som polis. Han har i decennier kämpat för att få ned medelhastigheten, de senaste åren med automatiska fartkameror, och därmed antalet olyckor på länets vägar. Foto: Polisen

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2007-02-01 00:25
-Det känns både skönt och vemodigt att nu sätta punkt för ett polisliv som så när på femton dagar varat i 44 år, säger Lea som fyller 65 den 13 februari.
På onsdag i nästa vecka åker han till Brasilien med hustrun Ulla, som passade på att gå i pension exakt samma dag som sin make. Under gårdagen var det avtackningar både hos polisen och på Ullas arbetsplats Länsförsäkringar.
- Ulla är bara 63 men hade möjlighet att gå samtidigt.

Ett av Leas starkaste minnen från karriären är när Rikspolisstyrelsens (RPS) dåvarande chef Björn Eriksson oväntat stoppade projektet "Synlig övervakning", vilket dragits igång av trafikpolisen i Kalmar län.

- Vi utnyttjade människors ögontjäneri genom att ofta stå med korta avstånd längs vägarna. Farterna sjönk radikalt, liksom antalet olyckor. Det blev även få rapporter, vilket ledde till att RPS plötsligt kom ned till Kalmar och gjorde inspektion.
- De ansåg att det låga antalet fortkörningsrapporter tydde på att vi var ineffektiva och de stoppade projektet.
Det blev stor ilska hos länspolisen. Länspolischefen ringde upp Björn Eriksson och frågade vad i helsike som pågick. Två dagar senare kom rikspolischefen personligen ned till Kalmar och bad polisen om ursäkt. Köra över rikspolisstyrelsen och riva upp deras beslut kunde han dock inte.
Jobbet har oftast varit intressant och även roligt. En mera trist upplevelse var när Lea ensam råkade komma till en svår olycka bara någon minut efter att den hänt.

- Det var söder om Oskarshamn för några år sedan. Fem personer hade efter vattenplaning dödats i en krock mellan tre bilar. Då jag till en början var helt ensam och var tvungen att jobba intensivt klarade jag av situationen. Efteråt fick vi ha debriefing på sjukhuset där vi fick prata av oss intryck och tankar.
Att fylla dagarna framöver blir inte svårt. Lea och hans fru bor på en lantgård med lite skog och träden som fälldes av stormen Per måste nu snarast tas om hand. Och sedan dansar makarna en hel del gammeldans...

- I en loge har vi lagt parkettgolv och där ordnar vi regelbundet logdans med knytkalas för alla dansanta vänner.

Lea klipper inte helt av banden med polisen. 2007 ut ska han på deltid jobba kvar med konceptet Trafik utan droger, där alla ertappade rattfyllerister i länet erbjuds ett samtal med socialen inom 24 timmar.
- 75 procent har alkoholproblem. I och med att vi tar tag i den blivande alkoholisten lite tidigare, medan personen fortfarande har kvar familj och andra sociala bitar, går det ofta att ordna upp situationen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om