Nyinflyttad - men redan viktig för Västervik

Guy Persson har bara varit Västerviks­bo sedan i höstas. Men redan har han skapat många nya kontakter, och fått hedrande uppdrag i de föreningar han är engagerad i.

Njuter. Guy Persson njuter av livet som pensionär i Västervik.

Njuter. Guy Persson njuter av livet som pensionär i Västervik.

Foto: Marie Kerrolf

Västervik2018-04-08 14:00

Man skulle kunna kalla Guy Persson föreningsproffs. I större delen av sitt liv har han varit engagerad i föreningslivet och styrelseposterna har varit många. I dag är han ordförande i tre föreningar – Tjust släktforskarförening, Västerviks pistolskytteförening och Kalmar läns norra pistolskyttekrets som organiserar de fem föreningarna i regionen.

Guy Perssons klingande skånska avslöjar att han levt större delen av sitt liv på sydligare breddgrader.

– Jag föddes i Malmö och växte upp på Österlen. Men sedan 1979 har jag bott i Blekinge, berättar han.

Och sedan augusti förra året är han alltså Västerviksbo. Det var då han flyttade till sambon Ing-Marie, som han kommit i kontakt med genom deras gemensamma intresse för både släktforskning och pistolskytte.

Båda intressena har många år på nacken. Skyttet har Guy Persson hållit på med sedan 1972 och släktforskningen tog fart på allvar några år senare, i samband med flytten till Blekinge. Då blev han också medlem i Blekinge släktforskarförening.

Men redan tidigare hade han börjat grubbla över sina rötter.

– Det började med att jag i samband med min konfirmation fick reda på att jag var ett adoptivbarn. Då väcktes många frågor om vilka mina riktiga föräldrar var. Men jag fick inga svar så jag började själv forska i det, berättar han.

I slutet av 1970-talet hittade han sin biologiska mor. Och så sent som för åtta år sedan även sin far då föräldrarna hade gått skilda vägar tidigt. I samband med att Guy fick kontakt med pappan fick han även halvbröder på köpet och han har regelbunden kontakt med både pappan och bröderna, som är de som fortfarande är i livet.

Att hitta sina föräldrar efter ett så långt sökande var speciellt, berättar Guy. Särskilt återföreningen med pappan, som skedde sent i livet.

– Det var ett jättefint återseende. Jag hade dragit mig länge för att ringa det där samtalet men när jag väl gjorde det pratade vi i två timmar och fick fin kontakt.

Sedan Guy Persson kommit igång med släktforskningen i syfte att hitta sina föräldrar, fick han blodad tand.

– Det ena gav det andra och jag ville ta reda på mer om mina förfäder, säger han.

Genom sina styrelseuppdrag i Blekinge släktforskarförening har Guy Persson även hjälpt många andra. Han har bland annat jobbat med att upprätta register och hans insatser inom föreningen förärade honom för ett par år sedan ett heders­diplom, utfärdat av förbundsordföranden ­Erland Ringborg.

Att släktforska är en hel vetenskap, förstår man när man möter Guy Persson. Även när man hittat det man sökt, går det att fortsätta i oändlighet.

– Man blir aldrig färdig. Det finns alltid något mer att ta reda på. Det handlar inte bara om namn. Man kan vilja veta mer om personernas barn, vilka de gifte sig med, hur de bodde och mycket annat. Då kan det bli fråga om hembygdsforskning.

I dag är mycket av släktforskarmaterialet digitaliserat och det har också blivit lättare att både hitta och hålla kontakt med släktingar, inte minst via sociala medier. Guy Persson vet dock att allt inte alltid behöver vara som det verkar. Arkiven rymmer många hemligheter som kan vara nog så krångliga att luska fram.

– Jag brukar säga lite skämtsamt att om polisen skulle behöva hjälp någon gång skulle de med fördel kunna ta hjälp av en släktforskare. Vi är bra på att bedriva detektivarbete.

Pistolskyttet då. Jo, även det intresset är starkt och gediget. Guy Persson har hållit ordning på alla pistolskyttar i södra Sverige genom bland annat sitt engagemang i Sydsvenska mästerskapen, SSM. 2004 drog han igång tävlingsgrenen militär snabbmatch där det var sekundsnabba skottserier som sköts.

De tidigare föreningserfarenheterna gjorde honom till en eftertraktad person när de lokala föreningarna i hans nya hemstad skulle välja styrelser.

– Haha, det var lite roligt faktiskt. Jag fick tre ordförandeposter på mindre än en månad.

Guy själv tror att förtroendet för honom bottnar i att han är en utpräglad föreningsmänniska och att hans tidigare arbete gett resultat.

Vad är det som är så roligt med föreningslivet?

– Jag tycker att det är kul att se om det går att utveckla en förening, gå framåt och hitta nya infallsvinklar. Att entusiasmera styrelseledamöter och medlemmar till att engagerar sig. Jag ser en utmaning i det, säger han.

Porträtt

Guy Persson

Ålder: 68 år.

Bor: Radhus i Västralund, Västervik.

Familj: Sambo Ing-Marie, två döttrar och tre barnbarn sedan tidigare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om