Gatan är fylld av stånd, liv och rörelse. Men det är ingen vanlig grönsaksmarknad vi letat oss fram till. Loppmarknaden Porte de Vanves i utkanten av Paris tillhör svenskorna Margareta Cronholm och AnnMarie Anderssons favoriter. Ska man handla antikviteter och gamla saker i Paris är det på loppis man ska gå.
- Det är dyrare med antikviteter här. I Sverige är det fortfarande jättebilligt att handla på loppis, många utlänningar åker ju till Sverige för att handla, säger Margareta Cronholm, som bott i Paris i drygt trettio år och en gång i tiden funderat på att bli antikhandlare själv.
Margareta har även vänner i Sverige som gör tvärtom - reser till Paris för att handla antikviteter på loppis, som de sedan säljer med vinst i sina antikaffärer på Östermalm i Stockholm.
- Visst kan man fortfarande fynda, om man bara har ögonen med sig och vet vart man ska åka, säger AnnMarie Andersson.
Den vanlige turisten beger sig troligen till de fina antikaffärerna i 7:e distriktet mellan Seine och Boulevard S:t Germain. Eller gör stora ögon över prisnivån i det stora antikvitetshuset Le Louvre des Antiquaires i tre våningar vid Louvren. Men ska man fynda rent prismässigt är det alltså en bättre idé att bege sig till någon av alla de loppmarknader som arrangeras varje helg i Paris.
Ibland ordnas så kallade vindsröjningar, då vanligt folk säljer ur sina förråd. Där finns oftast de största chanserna att göra fynd. Ju okunnigare säljaren är, desto större är chansen att fynda.
Den regeln gäller överallt. Men en stor skillnad att gå på loppis i Paris och hemma är att den som är en någorlunda frekvent loppiskund oftast känner igen det svenska porslinet, möblerna och textilierna. Här på loppmarknaden i Paris känns det som en helt ny värld öppnar sig. Mässingsljusstakarna är inte från Gusum eller Skultuna, vinglasen ser annorlunda ut och kryddburkarna har fransk text i stället för svensk.
AnnMarie botaniserar bland typiskt franska café au lait-skålar i udda modeller, dock lite väl dyra.
- Glas och porslin har blivit väldigt dyrt på senare år. Och det gäller att se upp för förfalskningar. Oftast lär man sig att känna igen föremål som är nytillverkade och försetts med patina för att se gamla ut. Men ibland är det svårt, jag har faktiskt gått på det ett par gånger, säger Margareta Cronholm.
Ett fynd gör hon i alla fall i dag - en lampfot i tenn blir hennes för 15 euro.
Anna Lefvert/TT Spektra
anna.lefvert@ttspektra.se
Här hittar du loppisarna i Paris:
Varje helg ordnas tillfälliga loppmarknader på olika platser i Paris, oftast en bra bit ut från de centralaste stadsdelarna. Loppmarknaderna annonseras i tidningar, så bästa sättet att hitta dem är att hålla koll på annonserna i dagstidningarna.
På några platser ordnas regelbundet loppisar på helgerna. En av de största, som är permanent och öppen varje helg, heter Clignancourt. Även på Porte de Montreuil finns en loppis som dock enligt AnnMarie Andersson och Margareta Cronholm är mindre bra. Enligt dem finns den bästa istället på Porte de Vanves, där kan man med fördel vara på plats redan vid sextiden på morgnarna för att vara först på godbitarna.
På Ile de Chatou ordnas loppis två gånger per år där man både kan köpa mat och handla gammalt och nytt. Även på Place de la Bastille ordnas loppis två gånger per år.