Så går det till att klippa får

Under fyra dagar har LRF-Sydost genomfört en kurs i hur man klipper får. Kursen har varit förlagd till Nybble gård utanför Vimmerby.

Nyklippta. Lite kala och nakna ser de nyklippta fåren ut. Fryser gör de dock inte trots att de mist sin päls. Inte ens när de kläs av mitt i vintern. En sinnrik anordning i djurens vom gör att de ökar sin värmeproduktion när de är nyklippta.

Nyklippta. Lite kala och nakna ser de nyklippta fåren ut. Fryser gör de dock inte trots att de mist sin päls. Inte ens när de kläs av mitt i vintern. En sinnrik anordning i djurens vom gör att de ökar sin värmeproduktion när de är nyklippta.

Foto:

Västervik2005-08-25 00:25
Deltagarna, fem män och en kvinna, har olika skäl till varför de ville gå kursen. Mona Andersson från Holsjö ville lära sig att klippa de sex får som hon skaffat, hon kunde också tänka sig att klippa åt andra. Sjaak Vader från Holland har flyttat till Grimslöv med sin familj och sökte ett arbete att försörja sig på. Han tänker varva klippandet med studier i svenska.
Andreas Birgersson har en stor fårbesättning hemma på Dynestad som han skött klippningen av under flera år. Med ökade kunskaper hoppas han kunna minska heltiden som djurskötare och öka timmarna som fårklippare.

Att det finns arbete för kursdeltagarna är läraren och proffsklipparen Claes Larsson ganska säker på.
Själv arbetar han heltid som klippare. Det han uppskattar mest i sitt arbete är umgänget med fåren.
- De är så trivsamma djur. Och så får man förstås chansen att träffa många intressanta människor. Fårägare är ofta riktiga naturmänniskor som värnar om miljön och som känner starkt för sina djur.
- En förutsättning för att bli en bra fårklippare är att man har en bra rygg och bra lokalsinne. Att leta sig fram i skogarna på dåliga vägbeskrivningar kräver en del tålamod. Man får också räkna med att kunna improvisera lite när det gäller att utforma arbetsplatsen. Får hålls ofta i omoderna ladugårdar.
Den ull som klipps av, vilket sker två gånger per år, tas sällan tillvara. Det merarbete som det innebär att hålla pälsen ren och fri från halm och annat strö betalar inte den ersättning som man får för ullen. Den ull som ändå tas till vara i Sverige går till allra största delen på export till Estland.

Det anses att det krävs att man klippt cirka 5 000 får innan man kan kalla sig för professionell klippare. Så ännu har kursdeltagarna en del att lära. För att få ett bra beting krävs att man klarar runt tio får per timma. Till världsrekordet har de ännu en bit kvar, det sattes i Australien där en man klippte 600 får på åtta timmar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om