Sällsynt lång diplomatkarriär
UD-trotjänaren Sverker Åström firar sitt 90-årskalas på sin forna arbetsplats. Inte så konstigt kanske att jubilaren, som annars tycks bli radikalare med åren, inte gärna talar om vad som pågår på UD just nu.
Sverker Åström fyller 90 år. Foto: Pressens Bild
Foto:
Han säger att kabinettsekreterare Hans Dahlgren var tillmötesgående och gjorde ett undantag när det gällde kalaset. Normalt sett upplåts inte lokalerna till gamla anställda, men Sverker Åström är förstås inte heller vem som helst. Hans diplomatkarriär är sällsynt lång och sällsynt framgångsrik. Och det är med en diplomats säkra tonfall han möter min fråga om hur han ser på debatten kring UD:s agerande i samband med tsunamikatastrofen.
- Det ber jag att få slippa. Jag har trots allt inte arbetat där på drygt 20 år, säger Sverker Åström.
Men han hinner ändå med en reflektion i allmännare ordalag beröra sitt forna departement. Han menar att trots att fel möjligen begåtts vid den massiva katastrofen, sköter sig UD i huvudsak bra. Dock intog UD för ett par decennier sedan en något restriktivare hållning gentemot svenskar i utlandet som menade att UD i alla lägen skulle vara behjälpligt. Det fanns en känsla av att resenärer i större utsträckning menade att man hade rätt till hjälp även vid mindre viktiga ärenden.
- Det finns en sådan tendens mot mer återhållsam politik, som kan ha gått väl långt och då kan man missa i empati. Men jag vill inte säga att den kritik som nu riktas mot UD är ett utslag av en sådan mer restriktiv praxis.
Det är tämligen inlindade ordalag för en man som på senare år varit ovanligt frispråkig för att vara diplomatiskt skolad. Han som såväl arbetat nära Olof Palme i många år - "det var en unik politiker, genom sin begåvning, entusiasm och talekonst" - som Dag Hammarsköld då han var svensk FN-ambassadör på 60-talet. Han har förvisso aldrig varit socialdemokrat, men det höjdes ändå på ett och annat ögonbryn när han i fjol för första gången någonsin offentligt debatterade svensk inrikespolitik.
- Jag har tjänat partiet lojalt och väl, trots att jag aldrig haft mina politiska sympatier där. Men nu anser jag det vara hög tid för maktskifte, socialdemokratin utnyttjar sin maktställning och det blir värre för varje år. Det har pågått för länge och regerandet självt har blivit det viktigaste, säger han.
Minst lika frän har han varit i utrikespolitiken och hans kritik av en aggressiv amerikansk utrikespolitik. Men det är för det rent privata som Sverker Åström uppmärksammats i särklass mest. När han vid 88 års ålder kom ut som homosexuell.
- När min minnesbok "Ögonblick" kom i nyutgåva ville min förläggare pigga upp den med en epilog där jag skulle resonera över livet, döden och kärleken. Det gjorde jag och jag måste säga att jag blev förvånad över hur väl det mottogs, säger han.
2004 utsågs han till årets Årets homo.
- Jag blev gladare och friare. Egentligen har jag aldrig behövt smussla. Palme och Erlander brydde sig till exempel inte om det. Det var skönt att det tycktes betyda mycket för yngre människor. Kanske kan det bli lättare för dem att berätta för sina föräldrar om föräldrarna även har äldre homosexuella att relatera till, säger han.
Exakt hur känd den gamle diplomaten blev i ett slag insåg han när han sökte på sitt namn på Google. Före jul var den siffran 22 400 träffar!
Sverker Åström säger själv att han inte är särskilt konstnärligt begåvad, men ett stort intresse finns för en rad områden. Inte minst litteratur. Han har tidigare översatt Pusjkin från ryska och alldeles nyligen utkom han med en nyöversättning av 39 av Michelangelos drygt 200 dikter i samlingen "Kärleksdikter". Dikter som Michelangelo tämligen explicit skrivit om den unge mannen Tommaso.
- Jag upptäckte dikterna av en slump en vinterdag när jag släntrade in på italienska institutet för att värma mig. Jag är väldigt glad för det, sonetterna är djupt originella och väldigt vackra. Att de är skrivna av en man för en man är mer underordnat, inbillar jag mig.
Sverker Åström
<STRONG>Yrke: </STRONG>Pensionerad diplomat. Fyller: 90 år den 30 december. <STRONG>Bor: </STRONG>Stockholm. <STRONG>Familj:</STRONG> Ensamstående. <STRONG>Karriär:</STRONG> Inledde som attaché på UD 1939. På beskickningar i Moskva, Washington och London. FN-ambassadör i New York 1964-70, kabinettsekreterare på UD 1972-79, ambassadör i Paris 1978-82.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!