Sara Lang, 100, minns första resan till Amerika

Sara Lang på Kungshöjden i Ankarsrum fyller 100 år i morgon - den 11 oktober. Det ska firas förstås. - Men inte kan jag fira som är så gammal. De kanske hurrar för mig, säger hon.

Sara Lang I Ankarsrum fyller 100 år den 11 oktober.

Sara Lang I Ankarsrum fyller 100 år den 11 oktober.

Foto: Bengt Faleij

Västervik2012-10-10 00:00

Sara är en av de nästan 2 000 personer i landet som når den aktningsvärda åldern av 100 år 2012, enligt prognosmakarna. Det krävs lite tur och goda gener för att få uppleva sin 100-årsdag. Hur vi lever spelar mindre roll. Men för att få chansen till ett långt liv krävs det flera friska gamlingar över 95 i släkten.

Det har Sara. En kusin blev över 100 och i lägenheten intill Sara Lang på Kungshöjden bor hennes lillasyster, Britta Gustavsson, 96 år! I dag har Sara Lang en del problem med hörseln. Men annars är hon förvånansvärd pigg med tanke på sin höga ålder.

Systrarna på Kungshöjdens resa i livet började vid Bjärka kvarn i Blackstad. Pappan drev kvarnen och en affärsrörelse. De var nio syskon, som tidigt fick hjälpa till med både affären och kvarnen. Dessutom fanns det två gamla tanter i hushållet.

- Det var fattigt och slitsamt, låter Sara oss förstå.

Pappans affär gick dåligt åren före första världskriget. Han förlorade 8 000 kronor och rörelsen fick slå igen. 1919 gick han bort i spanska sjukan. Det var tungt för familjen.

Sara började skolan i Bjärka byskola och gick sedan vidare till fortsättningsskolan i kyrkskolan i Blackstad.

- Där lärde jag mig det mesta. I Bjärka hade fröken Holmberg bekymmer med de ostyriga pojkarna.

När skolan var avklarad blev det slit i hemmet och vid kvarnen. Det sysslade hon med fram till slutet av 1920-talet när en nygift syster behövde hjälp. 1938 gifte sig Sara med maken Sture som var möbelsnickare hos Landkvist möbler i Blackstad. 1943 kom Irma till familjen. Hon var krigsbarn från Finland och fem år. Hon adopterades så småningom.

Familjen bodde i Ankarsrum och Sara började jobba. Hon har jobbat i barnbespisningen, varit samarit och anställd i terapin på Ekliden.

- Jag gick en lång kurs hos Röda Korset, minns Sara Lang.

Hon sjöng i kyrkokören under många år, var ordförande i Röda Korset och en del annat. Året 1972 minns hon med speciell glädje. Det var året hon och en äldre bror, David, reste till Amerika för första gången.

- Vi hade en bror där. Han hette Petrus och kallades för Pelle. Vi var en månad hos honom, berättar hon.

På 1980-talet var Sara tillbaka hos brodern i Jamestown, Virginia. Sara Lang var nästan 75 när hon ensam gav sig iväg. Resan bestämdes i stort sett över en natt efter ett telefonsamtal från USA. Petrus fru hade blivit sjuk och han behövde hjälp att vårda henne. Sjukhusräkningarna hade tagit hårt på deras ekonomi.

- Sjukvården var väldigt dyr i USA, säger Sara.

Sara Lang blev kvar i flera månader för att hjälpa brodern, som under många år var en återkommande gäst hemma i Ankarsrum. Var tredje år, ungefär, återvände han hem till Sverige med sin familj. Nu för tiden är det hans dotter som vårdar släktbanden med det gamla landet och kommer till Sverige med ungefär samma mellanrum, som hennes pappa gjorde.

Om hon dyker upp för att hylla sin faster på 100-årsdagen återstår att se...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om