Småbarnsförälder = tidspressad

Många småbarnsföräldrar är tidspressade. Vi jobbar allt mer, vill ha en aktiv fritid och lägger ner mer tid än någonsin på att köpa och äga saker. Dessutom är förväntningarna på föräldrar höga. Tidsforskaren Jörgen Larsson har tittat närmare på fenomenet.

Hämtning och lämning på dagis är en stressfaktor för många föräldrar.

Hämtning och lämning på dagis är en stressfaktor för många föräldrar.

Foto: Fredrik Sandberg/SCANPIX

Västervik2009-01-13 11:37

47 procent av alla föräldrar upplever att de har för mycket att göra på vardagarna och att de har svårt att hinna med allt som måste göras.
- Det här är ett nytt fenomen, där det inte handlar om att jäkta till bussen, utan om en ständig tidspress, där man inte har tillräckligt med tid för de närmaste och för lite egentid, säger Jörgen Larsson som forskar om tid och föräldraskap vid Göteborgs universitet.


Orsaken till att vi hamnar i den här tidspressen är många, enligt Jörgen Larsson. Det kan bero på egna ambitioner, men även på upplevda förväntningar från omgivningen. Vi vill lyckas bra på jobbet, ha bra relationer, en aktiv fritid, vara hälsomedvetna, vara uppdaterade när det gäller prylar och samtidigt nå en balans mellan arbetsliv och privatliv. En ekvation som inte alltid går ihop. Många småbarnsföräldrar känner dessutom ansvar för föräldrar som börjar bli gamla.


Statistiken visar att föräldrapar i dag i snitt jobbar tio timmar mer per vecka än för 30 år sedan och konsumerar ungefär dubbelt så mycket.
- Enligt SCB har den disponibla inkomsten ökat med 30 procent under de senaste tio åren, så downshifting kan vara möjlig för många, kommenterar Jörgen Larsson, som själv anser att den bästa lösningen för barnfamiljer som känner sig ständigt tidspressade borde vara att båda föräldrarna går ner i arbetstid.
Om bara kvinnan går ner i arbetstid, vilket är den absolut vanligaste lösningen, leder detta bara till avlastning för mannen, eftersom kvinnan då tar på sig ansvaret för hemarbetet.

Tidigare i år la Jörgen Larsson, som själv är trebarnsfar, tillsammans med ytterligare nio forskare, fram ett politiskt förslag som gick ut på att ge föräldrar rätt till förkortad arbetstid. Båda föräldrarna ska, enligt förslaget, ha rätt att gå ner till 35 timmars arbetsvecka och de sista fem timmarna ska subventioneras av staten.
- Vi vill få båda föräldrarna att gå ner i tid och vi föreslår en rejäl jämställdhetsbonus så att det inte ska kosta mer om båda går ner i tid, än om en av föräldrarna gör det.
Ann-Cathrine Johnsson/TT Spektra
ac.johnsson@ttspektra.se

Synen på barns behov
Dagens syn på barns behov har förändrats de senaste 30 åren, vilket också bidrar till en ökad tidspress för barnfamiljen. I dag menar vi att barn behöver uppmärksamhet och stimulans för att utvecklas till bra individer.

Så såg man inte på det tidigare.

Dagens barn har dessutom fler aktiviteter, medan barnen förr lekte mer på egen hand. Vilket som är att föredra kan diskuteras, men dagens sätt att vara förälder skapar utan tvekan en större tidspress på familjen, menar tidsforskaren Jörgen Larsson.

Alternativa livsval
Det finns sätt att lindra tidsbristen. Dessa tips fungerar för sammanboende föräldrar:
-En förälder jobbar deltid.
-Båda föräldrarna downshiftar.
-Minska utgifterna - "hellre en fungerande vardag än en snygg bil och flott boende".
-Ta efter varannan-vecka-föräldrar. Minskad tidspress och mer egentid, men mindre tid med familjen.
-Outsourcing: Färdigmat och hämtmat, köp av städning och trädgårdsskötsel, barnvakt, mormor hämtar på dagis.
-Nya förhållningssätt: acceptera att småbarnsåren är tuffa, noggrann planering, sluta jobba över, tacka inte ja till allt, inse att "good enough" räcker, inse att småbarnsåren inte kommer åter, att familjen är viktigare än jobbet.

Faktorer som bidrar till tidspress
-Heltidsarbete
-Övertid
-Lång pendlingstid
-Chefsjobb
-Barn
-Sköta om sina gamla föräldrar
-Vara kvinna
-Vara ensamstående
-Inte sova och röra sig tillräckligt
-Bo i eget hus
-Hålla på med byggprojekt
-Äga sommarstuga/båt
-Ha hög konsumtionsnivå
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om