Storslam för Magnus och kockkompisarna

Det blev svenskt storslam i militärklassen vid matlagnings-VM som på torsdagen avgjordes i Luxemburg. Svenska försvarets lag Team Culinar, med bland andra Magnus Holmbom från Västervik, tog hem tre VM-guld!

Foto: Tillfälliga Fotografer

Västervik2010-11-26 00:00
Det tolv man starka svenska kocklandslaget segrade både i klasserna Varma köket och Kalla köket och fick därtill ett tredje guld för totalsegern.- Oerhört roligt! Vi är alla jätteglada och enormt stolta, säger Magnus Holmbom i en knastrig mobiltelefon på väg hem till Sverige med bil.Så sent som i oktober 2008 hade det svenska militärkocklandslaget stora framgångar även vid de olympiska spelen i matlagning i sydtyska Erfurt, utanför Düsseldorf.Då vann Team Culinar guld i militärens klass Kalla köket. Bland annat med en granat(!)äppeljelly.Magnus Holmbom driver till vardags restaurangen och kursgården Märsgarn på Berga örlogsskola i Stockholms skärgård. Han ingår i försvarsmaktens speciella kocklandslag som länge gjort sig känt för att laga en alldeles utsökt mat.Precis som vid Mat-OS i Erfurt 2008 valde team Culinar att i Luxemburg gå ut stenhårt med läckerheter travade på varandra.- Det var mycket smaker, men bara litet av allt, säger Magnus.Det vinnande bidrag som föll juryn på läppen i klassen Varma köket var Team Culinars trerättersmeny med följande innehåll:Förrätt: jordärtskockssoppa med långkok på älgkött.Varmrätt: fikonfylld kalvytterfilé med potatiskaka, morotscrudité samt en sås smaksatt av choklad och hallon.Dessert: yoghurt- och smultronparfait med passionsfruktssabayonne och chokladsnören.Med sådan mat lär det bli svårt för svenska soldater att förlora några krig i framtiden.I klassen Kalla köket ledde sex olika rätter tillsammans till VM-guldmedaljen, för övrigt exakt samma rätter som gav OS-guld i sydtyska Erfurt.
Mat-OS
Mat-OS genomförs var fjärde år, precis som de vanliga olympiska spelen. Mat-OS hålls alltid i Erfurt. Däremellan, vartannat år, hålls VM i matlagning, alltid i Luxemburg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om