Vinterhalvåret är den del av året då vi känner oss som allra mest trötta och det är också då vi lättast blir däckade av läskiga förkylningsvirus och magsjukebaciller. Men det behöver inte vara så. Det är Ulrika Hoffer och hennes familj ett exempel på. Ulrika är kostrådgivare, journalist och mamma till tre små barn mellan 1,5 och 4,5 år. Hon ligger bakom Råsmart, ett koncept för ett sundare sätt att leva för familjen, och har precis kommit ut med boken Råsmart familj.
För bara några år sedan såg hennes liv ut som det gör i många andra familjer. Det var snoriga näsor, krånglande magar. Ulrika vaknade outvilad varje morgon, somnade i soffan framför tv:n på kvällarna - för att sedan drösa i säng utsjasad av dagens aktiviteter.
Vändpunkten kom när sonen Hugo, då 1,5 år, fick flera olika symtom. Han var lös i magen, fick eksem och flera öroninflammationer på raken.
På bvc fick vi rådet att ge honom A-fil för magen, kortisonkräm för eksemen och antibiotika för öroninflammationerna, men det gav inget hållbart resultat, berättar Ulrika.
I stället kom hon på att hon hört talas om att det kunde finnas en koppling mellan öronbarn och mjölkallergi, och när hon tog bort mjölken ur sonens kost så försvann alla besvär.
- Det här blev chansen för mig att lägga om kosten även för resten av familjen, säger Ulrika.
Ut åkte socker, bröd, pasta, mjölkprodukter och helfabrikat. In kom grönsaker, nötter, frön, frukt, bra protein och välgörande fettsyror.
- Jag vaknade upp ur en slags sockerdvala och blev av med den konstanta energilöshet jag hade dragits med tidigare, berättar hon.
Hela familjen håller sig också friskare genom det nya sättet att leva.
- Vab-träsket som många pratar om, känner jag inte igen alls, kommenterar Ulrika.
Familjen har också börjat röra på sig mer och sett över sina sömnvanor. Visst var det lite jobb i början, medger Ulrika, men nu går det av sig självt.
- Det viktigaste är att få den nya sundare tillvaron att bli hållbar i längden. Att inte vika sig för omgivningen och omständigheter i början när allt är nytt. Har du med dig en lunchlåda för att undvika restaurangmat, så håll på det. Man behöver ha lite ryggrad och lösa de eventuella problem som dyker upp, menar hon.
- Men bara för att man lever sunt behöver det inte bli asketiskt. Vi äter också bullar, ostbågar och godis, men inte var och varannan dag.